Juhtimiskulud jäävad alla saja euro

Andre Hanimägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga linnavalitsus. Foto on illustreeriv.
Valga linnavalitsus. Foto on illustreeriv. Foto: Arhiiv / Valgamaalane

Eesti Ekspressis avaldatud juhtimiskulud Eesti suuremates linnades pani valgalased hämmastuma, kuna number tundus uskumatult suur.

Septembri lõpus avaldatud tabelis oli ajaleht toetunud LEO-le (Läbipaistev Eesti Omavalitsus) ning toonud välja, et juhtimiskulu oli Valgas elaniku kohta 177,07 eurot ehk suurim Eestis üle 10 000 elanikuga linnade seas. Tallinnal, mis Valgale järgnes, oli number 142,60 eurot.

Valga linnavalitsuse rahandusameti juhataja Imbi Rõivassepp sõnas, et vaadates eelarvete täitmise aruandeid, on suurusjärk kindlasti vale: kulud jäävad tunduvalt alla saja euro inimese kohta. «Millisest allikast Eesti Ekspress andmeid võtab, ei tea, aga lihtsaim koht, kust saab andmeid kontrollida, ongi rahandusministeeriumi kodulehel olevad aruanded.»

Rõivassepp selgitas, et linnavalitsusel oli 2011. aastal juhtimiskuludena kirjas 1 219 497 eurot, mis jagades 13 852ga (Valga linna inimeste arv) võrduks 88,04 euroga. «Igasuguse muu tõestuseta on arv 177 ilmselge liialdus,» sõnas ta.

Ka 88 eurot ei saa pidada vaid valitsemiskuludeks. Rõivassepa sõnul on arvesse võetud vastavalt rahandusministeeriumi juhenditele laenude teenindamine. Need on võetud sisehalli, koolimaja ja raudtee ehituseks 2011. aastal kogusummas 64 615 eurot. Elimineerides sellegi, saame 83,37 eurot.

Valga linnal on kirjas ka 116 030 eurot passiivmajade projekti elluviimiseks ja 35 767 eurot õppelaenude tagasimaksmiseks – see on linnavalitsusele laekunud sihtsumma, mida saavad erinevate elualade töötajad, kes töötavad linnavalitsuse süsteemis.

Kui need maha arvestada, saame 72,41 eurot. «Ja ka siin on veel omavalitsuste struktuuride erinevusest tulenevaid küsitavusi,»

Copy

Märksõnad

Tagasi üles