Sotsiaaldemokraatia värskust on Valgamaale vaja

, SDE juhatuse liige, Sangaste vallavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Tamberg
Kaido Tamberg Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Alustame lihtsatest tõdedest. Sotsiaaldemokraatia ei ole sotsialism, nagu mõned foobid ja tondijutuvestjad nõukaajast nörritatuile püüavad väita.

Sotsiaaldemokraatia väärtustab hoolivust, inimesekeskset ja inimese väärikusele orienteeritud riigikorraldust. Ja seda senise paljus mammonakummardamisele ja rahapuu kastmisele ning tugevama õigusele rajatud elukorralduse asemel. Meie ei soovi üksikute heaolule suunatud klannikapitalismi, vaid kodutunnet igale kodanikule tema oma riigis.

Juhtusin ühes Tallinna toidukohas kuulama kahe ettevõtja arutlust oma töötajatest. Jutt käis selle üle, et kolmel noorel ettekandjal saab kohe katseaeg täis ja nad tuleks kiirelt enne vallandada, kui täpselt neli kuud täis saab. Et siis saaks võtta katseajaga tööle jälle uued  tühjakslüditavad, kes nõus alul tavalisest hulga madalama palgaga ja kellele pole vaja ka koondamistasu maksta.

Ehtne ja küüniline orjaturg, kus ei loe inimese tegelik tööpanus ega -oskus, vaid külm ja kalk tahe neid pisut suurema äritulu pärast ära kasutada. See, mis tundega vallandatud noor naine koju läheb ja mis tast edasi saab, neid «ärigigante» lihtsalt ei morjendanud.

Just selline «huntide ja lammaste ühiskond» on see, mida me oma rahvale ei soovi ja mille vältimiseks koondunud olemegi. Enam üksteisega arvestav ja õiglasemalt korraldatud riik – pole ju palju tahetud. Sellises riigis tuleb senisest enam arvestada kodumaise ettevõtja ja maaelu hoidjatega.

Elukeskkond peab saama turvalisemaks ja inimene esiletõstetumaks. Liigselt  individuaalsusele rajatud elukorraldusse tuleb tuua enam ühishuvi arvestavat elementi.

Hunt tugeva ja targa loomana ajab ju ka oma asja ikka kambaga, sest ole sa üksinda kui tahes kõva elajas, jaht kulgeb – eriti kitsamal ajal – ikka hulga paremini karjaga tegutsedes.

Koostöö ja grupihuvi on sellele loomale juba selge mõiste, aga meie juhtide hulgast kostab vahel veel ikka maailmamajanduse totaalsesse kriisi viinud «igaüks iseenda eest» elukorralduse kiidulaulu. Aga vaja on teha teisiti, vaja on tulla tagasi inimese juurde ja vanade äraproovitud eetiliste ja moraalsete väärtuste manu.

Vaadake või neid peresid, kes pisut lihtsameelse usaldusega lasid ennast kiskuda ülejõulaenude roosamannasse ja on nüüd sinna üksi jäetud, koondamisteated peos ja laenugraafik kahemeetrine. Aga miks nad ei pidanud siis usaldama, kui targad mehed kõikjal pidevat majanduskasvu lubasid ja tarbimistemplid muudkui kerkisid?

Hoolivas ühiskonnas nii ei tehtaks, sest oleks ka teisiti saanud. Neid inimesi ei tohi oma mures täiesti üksi jätta, sest oma otsused on nad teinud õhutava meediamelu ja riigimeeste viljeletud hurraaoptimismi oludes.

Ei ole võimalik ega vajalikki neid hapnevaid laene kinni maksta, aga tõhus juriidiline abi ning pädev finantsnõuanne peaks nüüd neile inimestele küll kättesaadavaks tehtama.

Sotsiaaldemokraatlik mõtteviis on jõulisel tõusuteel, sest elu on näitamas selliste põhimõtete õigsust. SDE värske esimees Jüri Pihl on rõhuasetused teinud meie väärtuste jõulisemale esiletoomisele ning meie oma näo kontrastsemale väljanäitamisele.

Sotsiaaldemokraadid on organisatsioonina jõudu saamas ja meie võime seista oma väärtuste eest on kiirelt kasvamas. Ootame mõttekaaslasi ja poolehoidjaid oma kõrvale ja ka ridadesse. Meil puuduvad foobiad koostöö osas mistahes poliitilise jõuga riigis ja kohapeal, kui sellest sünnib kasu kogukonnale ja riigile.

Tähtis on, et asi saaks aetud ja oleks inimesele kasulik. Pole mõtet ju ka rahvast tühjaksjooksval Valgamaal leierdada midagi oma tohututest teenetest linna või valla ees, kui see seda protsessi pole muutnud või muutmas. See kehtib ka mu enda kohta. Meie ei taha muud, kui et inimene olgu eelkõige tähtis ja riik olgu iga kodaniku kodu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles