Tõrva ettevõte käib maksuametiga miljonite pärast kohut

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõte maksis iga paarihektarilise krundi eest Karula vallas Valga–Võru maantee ääres rohkem kui 4,5 miljonit krooni.
Ettevõte maksis iga paarihektarilise krundi eest Karula vallas Valga–Võru maantee ääres rohkem kui 4,5 miljonit krooni. Foto: Sven Andreson/Valgamaalane

Maksu- ja tolliameti võlglaste nimekirjas oli veel natuke aega tagasi esikuraditosina piiril Tõrvas registreeritud Erwes Eesti OÜ. Ettevõte väidab muuseas, et paarikümne hektari maa 60kordse turuhinnaga ostmine on normaalne äritegevus.

Maksuameti ja ettevõtete vahelise vaidluse põhjustasid viis aastat tagasi tehtud kinnisvaratehingud. Jutt käib 22,3 hektarist maast, mis oktoobri alguses 2004. aastal oli veel üks kinnistu. See vahetas omanikku müügihinnaga 133 680 krooni, hiljem aga tükeldati kümneks osaks.

Kahe kuu pärast ostis OÜ ASC Kinnisvara kogu kinnistu kümne tuhande krooni võrra suurema summa eest. Neli päeva hiljem ostis OÜ Erwes OÜ-lt ASC Kinnisvara kaks kinnistu tükeldamise teel tekkinud kinnistut. Mõlema suurus oli 2,23 hektarit ja hind kerkinud juba 4,6 miljonini. Paari kuu jooksul samasugused tehingud jätkusid.

Tänapäevast elektrooniliste maksmisvahenditega harjunud inimesel on ehk harjumatu mõista ka tehingute makseviisi. Nimelt peeti vajalikuks maksta kinnistute eest sularahas.

Kokkuvõttes müüdi kõik kümme kinnistut äriühingutele OÜ Erwes Eesti, OÜ Riidaja Puit ja OÜ Diaston, mis on kohtu sõnul seotud kõik J. Napritsoniga. Paari kuu jooksul tehtud tehingute kogumaksumus oli kokku natuke üle 46 miljoni krooni.
Samas oli AS Pindi Kinnisvara eksperthinnangu alusel 22,3hektarilise kinnistu ehk kõigi kümne kinnistu turuväärtus kokku hinnatud 223 500 kroonile.
Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamme sõnul on nii Erwes Eesti OÜ kui OÜ Diastoni haldusasjades riigikohus alamate kohtuastmete otsused osaliselt tühistanud ja saatnud asjad tühistatud osas uueks läbivaatamiseks Tartu halduskohtule. Seetõttu on mõlemad asjad uuesti halduskohtu menetlusse jõudnud.

Maksu- ja tolliameti meediasuhete peaspetsialisti Annely Ermi sõnul jätkuvad OÜ Erwes Eesti ja OÜ Diaston kohtuvaidlused lähtuvalt riigikohtu otsusest tulumaksu osas. Maksuotsustega määratud käibemaksu osas on vaidlused praeguseks lõppenud.

Maksu- ja tolliameti andmetel on OÜ-l Erwes Eesti 3. märtsi seisuga maksude ja maksete võlgu 13,2 miljonit krooni.

Pikem lugu teisipäevases Valgamaalases!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles