Lumi võtab võimust

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Teisipäeval Eestis alanud lumesadu kestab Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) andmetel mitu päeva.

Neljapäeva, 29. novembri päeval on Kagu-Eestis ja Peipsi äärsetel aladel lumesadu mõõduka tugevusega, lääne ja põhja pool nõrgem. Siin-seal võib tuisata. Õhtul muutub sadu Kagu-Eestis tugevaks ja kandub edasi põhja poole.

30. novembri öösel on pea kogu Eestis oodata tihedat lumesadu, tugevat tuult ja tuisku. Keskööks laieneb tihedam sadu Pärnu-Narva jooneni. Pärast keskööd muutub sadu tugevamaks ka lääne pool. Puhub ida- ja kirdetuul 10–15, puhanguti kuni 20, põhjarannikul kuni 25 m/s.

30. novembri päeval jätkub lumesadu ja tuisk. Pärastlõunal tuul veidi nõrgeneb ja saju intensiivsus väheneb. Lõuna-Eestis võib sekka tulla vihma ja seal on suur jäiteoht.

Valgas oli EMHI andmetel täna kella 16 ajal õhutemperatuur -2,6 kraadi. Sadas veidi lund ja esines kerget tuisku. Tuule kiirus oli 6m/s, puhangud ulatusid kuni 9 m/s. Suhteline õhuniiskus oli 89 protsenti. Hommikuse seisuga oli lumikatte paksus linnas 14 cm.

Mõne nädala pärast talvepealinnaks saavas Otepää linnas oli lume paksus hommikul 11 cm. Seda sadas aga juurde. Õhutemperatuur oli kella 16 paiku -3,5 kraadi.

Tõlliste vallas mõõdeti hommikul lumikatte paksuseks 12 cm. Sealgi tuli lund vähehaaval juurde.

Tahevas oli temperatuur kella 16 ajal -2,8 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles