Kohtust kõrvalehoidjatel läheb elu raskemaks

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Hanno Pevkur
Justiitsminister Hanno Pevkur Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Uue aasta esimesest päevast jõustusid seadusemuudatused, mis lihtsustavad kohtudokumentide kättetoimetamist.

Nüüd võib kohtudokumentide kättetoimetamise eesmärgil inimestega kontakti võtta ka internetist leitavate telefoninumbrite, elektronposti aadresside või sotsiaalvõrgustiku kasutajakontode kaudu, selgitas justiitsministeeriumi pressiesindaja Kaisa Lutter.

Justiitsminister Hanno Pevkuri sõnul aitab jõustunud muudatus leevendada suurt probleemi kohtupidamise venimisel, kuna edaspidi on pahatahtlikel inimestel senisest raskem vältida kohtudokumentide kättesaamist.

«Kättetoimetamise staadiumis on hinnanguliselt kolmandik kuni pool menetluses olevatest tsiviilasjadest, mis omakorda tähendab, et menetlus neis asjades on peatunud, kuni dokumendid on kostjani toimetatud. Selline süsteem võimaldas senini kahjuks pahatahtlikel menetlusosalistel kohtuasju venitada, koormates kohtuid ja põhjustades lisakulutusi neile, kes kohtusse õigust otsima läinud,» lausus minister.

Pevkur lisas, et muudatus hõlbustab ka seadusekuulekate inimeste elu, kes saavad samuti teavitused kiiremini ja mugavamalt kätte.

Muudatuste kohaselt hakatakse näiteks juriidiliste isikute puhul kontakti otsides rohkem tuginema äriregistris registreeritud kontaktandmetele. Firma esindajat saab edaspidi teavitada kohtudokumentidest nii lauatelefoni, mobiiltelefoni kui elektronposti kaudu. Kui ka neid kasutades ei õnnestu teadet edasi anda, võib kohus teha avaliku kättetoimetamise Ametlike Teadaannete kaudu.

Eraisikute osas lihtsustus näiteks võla kättesaamine maksekäsu kiirmenetluse kaudu, kuna kohtul on võimalik võlgnikuga ühendust võtta ka avalikult leitavate kontaktandmete kaudu.

Kui võlglasega ei õnnestu seda infot kasutades ikkagi kontakti saada, läheb maksekäsu kiirmenetlus automaatselt üle hagiga menetluseks, mille käigus on võimalik võlgnikuga ühendust võtta juba Ametlike Teadaannete kaudu. Kui ka see ei peaks edu tooma, on võimalik võlg välja mõista ka tagaselja.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles