Diabeetikute elu lihtsustub

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Aasta algusest said diabeetikutele vajalikud süstlanõelad haigekassa 90protsendilise soodustuse. See tähendab diabeetikutele nii elu- ja ravikvaliteedi paranemist kui rahalist kokkuhoidu.

Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingu juhatuse liikme Piret Loometsa sõnul alustati haigekassa ja sotsiaalministeeriumiga läbirääkimisi juba 2010. aastal, eesmärgiga juhtida tähelepanu alarahastatud diabeedi valdkonnale ja diabeetikute ravivõimaluste parandamise vajadusele.

«Kõiki osapooli kaasanud läbirääkimiste käigus tõdeti, et samm-sammult peab Eestis olukord jõudma selleni, et diabeetiku ravikvaliteet ei sõltuks tema rahalisest olukorrast,» sõnas Loomets. Ta lisas, et 2012. aasta alguses kahekordistati hüvitatavate testribade hulka ning sel aastal lisandus süstenõelte soodustus.

«Näiteks lähinaabrite juures, Soomes ja Rootsis, tagavad riik ja kohalik omavalitsus tasuta tarvikuid põhimõttel, et tänane suhteliselt väike investeering korralikku ravisse vähendab tulevikus väga kalleid kulutusi diabeedi tüsistuste ravimisele,» sõna Loomets. Ta väljendas heameelt, et Eesti on võtmas sama suunda.

Ravimiettevõtte Sanofi diabeedivaldkonna juhi Ivi Sonni sõnul süstib diabeeti põdev inimene end viis kuni kuus korda päevas. Iga kord tuleb kinnitada pensüstlile uus nõel, sest see tagab valutuma süste ja korrektse insuliini manustamise. «Praktika näitab, et seni on kasutatud rahapuudusel ühekordseid süstenõelu korduvalt, mis on aga äärmuslik abinõu ning millega võivad kaasneda hilisemad tõsised tüsistused,» sõnas Sonn.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles