Pank maksab raha tagasi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB hoone Tallinnas
SEB hoone Tallinnas Foto: Eeva Kaun

SEB Pank tuvastas tehnilise vea, millega seoses muutis pank intressiarvestuse süsteemi ning teeb kõigile asjast puudutatud era- ja äriklientidele intresside tagasimaksed. Keskmine tagasimakse on viis eurot, andis teada panga kommunikatsioonijuht.

Pank tuvastas eelmise aasta lõpus pangasüsteemis vea, mille tõttu ei peatunud laenuintressi arvestamine tähtajaks tasumata laenumaksetelt. Nende puhul oleks pidanud süsteem arvestama ainult viivist ning tavapärane laenuintressi arvestamine oleks pidanud olema peatatud.

SEB parandas koheselt süsteemis olnud vea ning tuvastas võlgnevuses olnud laenukliendid, kellelt oli arvestatud selle vea tõttu enam intresse.

Pank arvestab enammakstud intressisummad tagasi nendele klientidele, kes maksid tähtajaks tasumata laenumaksetelt nii viivist kui intressi. Lisaks otsustas SEB tasuda klientidele enammakstud summa pealt viivist.

Viivise määrana rakendab SEB enam tasutud intressi makseperioodil kehtinud võlaõigusseadusest tulenevat võlasuhetes kasutatavat määra, mis enne euro kasutuselevõttu oli maksimaalselt 11% ning pärast seda 8,25 ja 7,75% aastas.

Tagasimaksed puudutavad nii ettevõtete kui ka eraisikute laenulepinguid. Valdav enamus tagasimakseid on seotud klientidega, kes hilinesid laenumaksetega aastatel 2008–2010. Kokku puudutab tagasimakse 72 026 laenukliendi 101 797 võlgnevuses olnud laenulepingut.

99 546 laenulepingu osas teeb SEB tagasimakse täna, makstes välja 493 031 eurot ehk keskmine tagasimakse on 5 eurot. 2251 laenulepingu osas on vajalik täiendav andmete kontrollimine ning pank kannab enammakstud summad tagasi klientidele esimesel võimalusel. SEB vabandab intressiarvestuses olnud vea pärast.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles