Juhtkiri: Kes rüvetavad meie loodust?

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Igal kevadel, pärast lume sulamist hakkavad kraavides ja metsateede ääres silma prügihunnikud. Kuidas nad sinna said? Eks inimesed viskasid.

Teetöölised on juba sellel kevadel riigimaanteede ääred läbi käinud ja kraave puhastanud. Kui ajateenijad metsa istutasid, kogusid nemadki ühtlasi prügi.

Korda armastavad inimesed tahavad lausa nimeliselt teada saada, kes loodust oma olmeprügiga reostavad. Kahjuks pole ajalehe võimuses nimesid avaldada: seaduste kohaselt ei öelda neid ka meile. Pole ka seadust, mis paneks loodusesse prügi toojale kohustuse teatud aja jooksul teiste toodut koristamas käia. Ehk peaksid seaduste tegijad rahva nurinaid arvesse võtma?

Prügi on Eesti metsad ja karjäärid igatahes täis. Pole harv juhus, kui leitakse «visiitkaart» ja tooja saab keskkonnainspektsioonilt karistuse, kuid kaasinimesed ei teagi, et tema lähedal looduse rüvetaja elab.

Kui näed, et sinu kinnistule prügi tuuakse, tuleb ligi astuda ja koristamist nõuda. Enamasti laadib prügitooja mahapandu seepeale uuesti koormasse ja sõidab ära. Ent kui keskkonnainspektorile asjast ei teatata, võib hoolimatu leida järgmise koha, kuhu praht maha panna.

Kui keegi näeb prügi mahapanijat, teatagu ta sellest kindlasti keskkonnainspektsiooni Lõuna regiooni Valgamaa büroo juhataja kohusetäitjale Tanel Tiiratsile, kelle telefoninumber on 506 1984. Kasutagem ka võimalust looduse risustajaid mobiiltelefonidega jäädvustada.

Näiteks autorehve võetakse prügimäel tasuta vastu ja jääb mõistmatuks, miks peaks neid metsa alla viima. Ka pärast Valga prügimäe sulgemist jääb siinne jäätmejaam avatuks. Seal võetakse tasuta vastu rehve, vanamööblit, aknaklaasi, vanapaberit, pakendeid, elektri- ja elektroonikajäätmeid, biolagunevaid aia- ja haljastusjäätmeid ning kodus tekkinud ohtlikke jäätmeid.

Linnavalitsus on omalt poolt andnud võimaluse täna ja homme kõike tasuta prügimäele viia.

Igal kevadel, enne rohu kasvamist lähevad vabatahtlikud loodusest prügi koguma. Miks peavad nad teiste jäätmeid koguma? Võiks juba taibata, et enda järelt tuleb ise koristada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles