Kadri Kõusaare mängufilm jõuab ka Valgamaale

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Kõusaar
Kadri Kõusaar Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sel reedel, 15. märtsil jõuab kinodesse üle Eesti Kadri Kõusaare uus mängufilm «Kohtumõistja», andis teada linastuste pressiesindaja. Lisaks suurematele linnadele näeb filmi ka kultuuri- ja rahvamajades ning Kinobussi küllasõitudel.

Valgamaal näeb filmi 31. märtsil Valga kultuurikeskuses ja 21. aprillil Lüllemäe kultuurimajas.

«Kohtumõistja» on Kõusaare sõnul esimene ingliskeelne Eesti mängufilm. Selle peaosas on briti filmitäht Lee Ingleby («Harry Potter ja Azkabani vang», "Kapten ja komandör: retk maailma äärele«) ning Rootsi näitlejatar Lina Leandersson (»Låt den rätte komma in").

Tõsielulistel sündmustel põhinev film maalib portree esmapilgul sarmikast Cambridge’i ülikooli geeniteadlasest Johnist, kes otsustab pärast seda, kui kihlatu ta hülgab, akadeemilise karjääri pooleli jätta ning viia ellu oma kauaaegse unistuse, mida ise kutsub «õigluse missiooniks».

Teekonnal läbi Inglismaa saadab Johni 14aastane doonorlaps Ronja, kellele mees püüab sisendada samu radikaalseid ideid, millesse ise usub: sotsiaalne jäätmekäitlus, puhastus, mõrv.

Filmis kõlab Rootsi eksperimentaalmuusiku BJ Nilseni originaallooming ning Valgamaal elava helilooja Piret Rips-Laulu «Kyrie», mida esitab ETV kontsertkoor (dirigent Lii Leitmaa).

Eesti ja Rootsi koostöös valminud filmi stsenarist ja režissöör on Kadri Kõusaar, produtsendid Aet Laigu ja Charlotte Most. Filmi tootjad on Meteoriit Film OÜ ja Anagram Produktion AB, kaastootjad Tugev Tuul Films OÜ, Film I Väst AB ja Film and Music Entertainment Ltd, rahvusvaheline müügiagent The Yellow Affair. Filmi valmimist toetasid Eesti Filmi Sihtasutus ja Eesti Kultuurkapital.

Kadri Kõusaar lõpetas aastal 1998 Tallinna Inglise Kolledži, 2003 Tartu ülikooli hispaania filoloogia alal. Nooruses joonistas Kõusaar ajalehtedele koomikseid. Ta on olnud Eesti Ekspressi kultuuriväljaande kirjandustoimetaja. Kõusaar on juhtinud ka tele- ja raadiosaateid, tõlkinud luulet ja avaldanud kolm romaani.

2007. aastal valmis Kõusaarel lavastajadebüüdina film «Magnus». Harju maakohus keelas filmi näitamise ja levitamise Eestis, sest kohtu hinnangul kahjustab see peategelase prototüübiks oleva inimese huve.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles