Haldusreform tekitab Lätis pingeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti piiritähis..
Läti piiritähis.. Foto: Sille Annuk.

Neljapäeval ja reedel, 14.-15. mail külastasid Valga maavalitsuse ja Valgamaa Omavalitsuste Liidu esindajad Läti Vabariiki, et tutvuda haldusreformi läbiviimisega seal. Valga maavanema kohuseid täitva Kalev Härgi hinnangul on reformiga seoses riigis palju veel selgusetu.


Uued omavalitsused peaks hakkama toimima juba alates 1. juulist. Paraku puudub Härgi sõnul osapooltel siiani reformist ühtne arusaam.

Visiidi käigus kohtuti Dobele rajooninõukogu esimehe Gatis Miezītise ja Jelgava rajooni esindajatega. Peamine teema oli haldusreform Lätis pärast kohalike omavalitsuste valimisi, misjärel uued valitud volikogud peavad oma funktsioonid üle andma uutele, tekkivatele omavalitsusüksustele.

Edasine omavalitsuste vähendamine on korraldatud riiklikul tasandil. Selle tulemusel tekkib 552 omavalitsusest 118 uut omavalitsusüksust. Rajooni tasandil jätkavad nõukogud oma tööd käesoleva aasta lõpuni, seejärel aga antakse kõik rajooni hallatavad asutused ning nende funktsioonid üle uutele omavalitsusüksustele ja rajoonitasandilised nõukogud lõpetavad oma tegevuse täielikult.

Maavalitsuse ja omavalitsuste esindajate ühist visiiti Dobele ja Jelgava rajooni aitasid korraldada Valka rajooninõukogu ja Valka rajooni omavalitsuste juhid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles