Viljapuu bakterpõletik ohustab Eestitki

, taimetoodangu inspektsiooni Valga büroo juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seoses haiguspuhangutega Lätis on Valga maakond haigusest eriti ohustatud.
Seoses haiguspuhangutega Lätis on Valga maakond haigusest eriti ohustatud. Foto: Taimi Käos

Mitmetes Euroopa riikides levib ohtlik taimehaigus, mis kannab nime viljapuu bakterpõletik. Eestis seda veel avastatud pole, küll aga Lätis.


Viljapuu bakterpõletik, mida põhjustab bakter Erwinia amylovora, on üks ohtlikumaid viljapuude haigusi maailmas. Seda põhjustav bakter on ohtlike taimekahjustajate nimistus ja ELi maades kahjuks üsna levinud.

Haiguse avastamisel on ELi maades rakendatud kohustuslikke tõrjeabinõusid. Seetõttu on selle levik siiski lokaalne, kuid bakterile soodsatel aastatel esineb suuremaid haiguspuhanguid. Eestis seni viljapuu bakterpõletikku leitud ei ole. Haigus avastati aga 2007. ja 2008. aastal Lõuna-Lätis, Eestile lähim leid oli 2007. aastal Riia regioonis.

Valgamaa eriti ohustatud


Kuna Valga linnal ja paljudel Valgamaa piirkondadel on ühine piir Läti riigiga, on suur risk, et haigus võib levida ka Eestisse.

Seetõttu ongi väga oluline, et Läti puukoolidest ja turgudelt, aga ka muudest Euroopa riikidest ostetavad viljapuu bakterpõletiku peremeestaimed oleksid taimetervise kontrolli läbinud.

Istikute taimetervise kontrolli läbimist tõendab küljes olev taimepass. Taimepass on info etiketil, mis peab olema iga turustatava viljapuu bakterpõletiku peremeestaime istiku küljes ja kus on kirjas, et tegu on taimepassiga. kirjas peavad olema ka istiku päritoluriigi tunnus, istiku nimi (ka ladina keeles, nt õunapuu – Malus), istiku kasvataja nimi ja tootja taimetervise registri number.

Viljapuu bakterpõletiku peremeestaimede istikute taimepassil peab kindlasti olema veel märge ZP-b2, mis tõendab, et istik on pärit piirkonnast, mis viljapuu bakterpõletiku suhtes kontrollitud.

Ostjad peaksid kindlasti taimepassi alles hoidma, sest siis saab vajadusel tuvastada, millisest piirkonnast ja tootjalt taim pärit on.

Läti võitleb haigusega


Kuigi Lätis on avastatud viljapuu bakterpõletiku haiguspuhangud, võeti vastavates piirkondades tarvitusele kõik tõrjeabinõud. Hävitati haigestunud taimed ja viljapuu bakterpõletiku peremeestaimed nende ümbruses 10 meetri raadiuses, piirkonnad on pideva kontrolli all ning nendest ei lubata viljapuu bakterpõletiku peremeestaimi turustada, seega ei väljastata taimepassi märkega ZP-b2.

Viljapuu bakterpõletiku levik võib toimuda nii taimede (eriti paljundusmaterjali), taimeosade, õietolmu, putukate, ent võimalik, et ka rändlindudega.

Seega palun Valgamaa elanikel suve jooksul jälgida eriti   õunapuid ja pirnipuid, kuid ka teisi viljapuu bakterpõletiku peremeestaimi ja kui esineb kahjustusi – õied, lehed, viljad muutuvad hallikasroheliseks, pruuniks ning kuivavad, kuid ei varise, palun helistada mulle telefonil 510 0238, et selgitada välja, mis kahjustusega võib sellisel juhul tegemist olla.

--------------------------------

HAIGUSE PEREMEESTAIMED

õunapuu – Malus,
pirnipuu – Pyrus,
viirpuu – Crataegus,
ebaküdoonia – Chaenomeles,
küdoonia – Cydonia,
pihlakas – Sorbus,
tuhkpuu – Cotoneaster,
toompihlakas – Amelanchier,
astelpihlakas – Mespilus,
davidi fotiinia – Photinia davidiana,
villpööris – Eriobotrya,
tuliastel – Pyracantha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles