Õietolmuallergia: mitte kõigi jaoks pole kevad ja suvi lust ja lillepidu

Eveliis Vaaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taevavõlvil sillerdav päike, kahisev heinamaa ja soe suvetuul võivad tunduda mõnelegi ammu­oodatud unelmana. Ent õietolmuallergia all kannatavatele inimestele tähendavad soojad kevad- ja suveilmad aasta kõige vesisema nina ja aevastusrohkema perioodi saabumist.
Taevavõlvil sillerdav päike, kahisev heinamaa ja soe suvetuul võivad tunduda mõnelegi ammu­oodatud unelmana. Ent õietolmuallergia all kannatavatele inimestele tähendavad soojad kevad- ja suveilmad aasta kõige vesisema nina ja aevastusrohkema perioodi saabumist. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi Tõlliste valla perearsti Martin Ruumeti sõnul pole maainimeste hulgas õietolmuallergikute arvu kasvu märgata, siis allergoloog Maie Jürisson ütleb, et see näitaja on Eestis siiski tõusuteel.

Eesti Allergialiidu juhatuse liikme ja allergoloogi Maie Jürissoni sõnul jääb õietolmuallergia levik elanikkonnas 10–20% vahele ja seda esineb sagedamini linnarahva seas. «Õhu saastatus muudab limaskestad ärritunuks, põletikuliseks ja läbipaistvaks. Vähene kokkupuude loodusega soodustab allergia kujunemist,» rääkis ta.

Tema sõnul rikastab kokkupuude taimede, loomade ja mullaga inimese kaitsvat mikrofloorat, mis omakorda aitab immuunsüsteemil paremini tasakaalus püsida ja vähendab allergia tekkimise riski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles