Tänavavalgustuse uuendamine on jõudmas uude etappi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ove Maidla / Postimees / Scanpix

Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) välja kuulutatud linnade tänavavalgustuse projekteerimishankele laekus neli pakkumust. Võitja on plaanis välja selgitada selle kuu lõpuks.

Energiasäästliku tänavavalgustuse saab seitse keskmise suurusega Eesti linna, mille elanike arv jääb vahemikku 8000–15 000. Need on Valga, Kuressaare, Võru, Jõhvi, Haapsalu, Keila ning Paide.

«Rõõm on tõdeda, et huvi oli suur ning esitati neli pakkumust. Sellises mahus LED valgustust pole varem Eestis projekteeritud ning ka Euroopa mastaabis on tegemist arvestatavate mahtudega. Tõenäoliselt tõstab saadav kogemus ka projekteerijate konkurentsivõimet väljaspool Eestit,» ütles KIKi tänavavalgustuse programmi juht Tõnis Kurrik.

Varasema hankega on olemas ka geodeetiliste tööde teostajad. Hankes tehti kuus pakkumust ning võitjaks tunnistati ühispakkumus, mille esitasid osaühingud Rakendusgeodeesia ja Ehitusgeoloogia Inseneribüroo, Metricus, Hades Geodeesia, Reaalprojekt, Geometria ja aktsiaselts Geomark. Praeguseks on vajalikud lepingud sõlmitud ning geodeetiliste töödega alustatud.

Kava kohaselt algavad linnades tänavavalgustussüsteemide uuendamisega seotud ehitustööd 2014. aasta kevadel. Need peaksid valmis saama sama aasta lõpuks.

«KIKile on tegemist uudse ettevõtmisega, kuna programmi elluviimisel osaletakse sisuliselt projektijuhina. Võimalike väljakutsete sujuvale laabumisele aitab kaasa koostöö kohalike võrguettevõtetega ning samuti linnakodanike mõistev suhtumine,» sõnas KIKi struktuuritoetuste üksuse juhtivkoordinaator Siim Umbleja.

Ta lisas, et siiani on programmi ettevalmistustööd püsinud planeeritud graafikus ning tempo säilitamiseks on lähiajal plaanis programmis osalevates linnades teabepäevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles