Perearstid on HIV testimise suhtes skeptilised

Eveliis Vaaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Martin Roometi sõnul ei ole HIV-test nii üks ühele võetav. Kui test osutub positiivseks, pole inimesel automaatselt aids, mistõttu võib suuremal testimisel ja HIV-positiivsete tuvastamisel tekkida valepaanika, kuigi selleks ei pruugi alati põhjust olla.
Perearst Martin Roometi sõnul ei ole HIV-test nii üks ühele võetav. Kui test osutub positiivseks, pole inimesel automaatselt aids, mistõttu võib suuremal testimisel ja HIV-positiivsete tuvastamisel tekkida valepaanika, kuigi selleks ei pruugi alati põhjust olla. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sotsiaalministeerium ja haigekassa arutavad plaani lisada HIV-testide tegemine perearstide kohustuste hulka. Valgamaa tohtrid leiavad ettepanekus palju küsitavusi.

Sotsiaalministeeeriumi juhtimisel koostati mullu HIV testimise juhis. Töösse olid kaasatud tippspetsialistid ning erialaseltsid, kes ühiselt leidsid, et testimise hoogustamine on Eestis oluline ning et ka perearstid peaksid sellele rohkem kaasa aitama.

Otepää perearst Evi Lill usub, et töökoormus isegi lubaks rohkem teste teha, kuid rahapuudus mitte. «Ega need testid nii odavad ei ole. Kui neid teha rahast, mis eraldatud uuringutele, siis sellest kindlasti välja ei tule,» rääkis Lill.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles