Tegevusloa taotluse on esitanud vaid veerand perearstidest

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stetoskoop on üks perearsti põhilisi tööriistu.
Stetoskoop on üks perearsti põhilisi tööriistu. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Terviseamet peab eksitavaks levitatud väidet, justkui ei vastaks kolmandiku perearstide töötingimused nõuetele.

Neljapäevases pressiteates selgitab amet, et nõuetele vastavus saab selguda alles pärast tegevusloa taotluse esitamist, mille järel kaardistavad terviseameti järelvalveosakond ja vastava piirkonna talitus ruumide vastavuse nõuetele.

Terviseameti andmetel tegutseb Eestis 470 üldarstiabi osutajat. Neist vaid 65-le oli 25. juuli seisuga välja antud üldarstiabi tegevusluba. Nendest üheksale on samaaegselt määratud tähtaeg tuvastatud puuduste kõrvaldamiseks ruuminõuetele mittevastavuse osas.

Mitu tegevusluba taotlenud üldarstiabi osutajat on terviseametile kirjeldanud meetmeid, mida rakendatakse, et olemasolevate ruumide kasutuse korral nõuetele vastavust tagada. Kui määratud tähtajaks puudusi ei kõrvaldata, kaotab luba kehtivuse.

Kokku oli 25. juuli seisuga koos juba menetletud tegevuslubadega esitatud 114 taotlust. «Kui lähtuda praegusest statistikast, siis üheksa ruuminõuete osas osalise mittevastavusega luba 65st osutab, et puudustega ruumide osakaal on veidi enam kui 13 protsenti,» seisab pressiteates.

Sotsiaalministeeriumi 2008. aastal tellitud uuringu andmeil võis olla sel ajal 41 perearstikeskusel probleeme ruuminõuete täitmisega, mis moodustab umbes 9 protsenti kõikidest üldarstiabi osutajatest. Toonane üheksa ja hetkeseisuga ilmnenud 13 protsenti ei anna kokku kolmandikku.

Terviseamet rõhutab, et nõuded perearstide tegevuskohale, sisseseadele ja aparatuurile ei ole formaalsed, neil on oma tähendus. Üldistatuna teenivad kõik nõuded kaht eesmärki: teenuseosutamise ohutus ja kvaliteet. «Nõuded on praktiliselt muutumatutena püsinud viimased 15 aastat. Juba enne nende kehtestamist sotsiaalministri määrusega juhinduti sisuliselt sarnastest nõuetest,» seisab pressiteates.

Tegevuslubade taotlemine algas tänavu jaanuaris, tähtaeg on 31. detsember. Arvestades menetluseks kuluvat maksimaalset aega, peaksid taotlused jõudma terviseametini hiljemalt 31. oktoobriks 2013.

Luba antakse esmakordsel taotlemisel üldjuhul välja üheks kuni kolmeks aastaks. Tähtaja üle otsustamisel hindab terviseamet, kas taotleja täidab tervishoidu reguleerivate õigusaktide nõudeid. Tulenevalt majandustegevuse seadustiku üldosa seaduse jõustumisest, muutub välja antud tegevusluba alates 2014. aasta 1. jaanuarist tähtajatuks.

Kuna perearsti nimistu alusel üldarstiabi osutamisele on kehtestatud tegevusloa nõue, mille andmisel kontrollitakse tegevuskoha vastavust nõuetele ning mille taotleja ei ole perearst, vaid juriidiline isik, ei vastuta tegevuskoha nõuete eest perearst ise. Vastutab juriidiline isik, kelle kaudu perearst tegutseb.

Seega peab perearst leidma tööks ruumid, mis vastavad sotsiaalministri kehtestatud nõuetele.

Samuti soovib terviseamet rõhutada, et ei plaani ühtegi olemasolevat nimistut sulgeda või piirsuurusest väiksemat nimistut liita, kui puudub praktiline vajadus. Selliste nimistute olemasolu on põhjendatud, kui seal juba töötab kinnitatud nimistuga perearst ja geograafilise eripära tõttu on nimistu asukoht ainuvõimalik ning puuduvad teised lahendused.

Valgamaal oli eilse seisuga välja antud viis üldarstiabi tegevusluba, üks loataotlus on menetluses. Kokku on maakonnas üldarstiabi osutajaid 13.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles