Õpetaja Lauri algkuju Ludvig Roose töötas õpetajana ka Valgas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ludvig Roose
Ludvig Roose Foto: Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseumi fotokogu

Käesoleval aastal möödub sada aastat ajast, mil Oskar Lutsu «Kevadest» tuntud õpetaja Lauri prototüüp Ludvig Roose asus elama Valga linna ja tööle sealses algkoolis.

Pärit oli Ludvig Roose Valga ja Tartumaa piirilt Otepää kihelkonna lõunaservast väiksest Koljo külast, sündides Koljo talus vanima perepojana. Sünniajaks on märgitud 9. aprill 1870. aasta. Ta lõpetas Ilmjärve valla- ja Otepää kihelkonnakooli ning asus 1891. aastal õppima Tartu õpetajate seminari.

Tema seminariõpingute ajal oli seal direktor tuline suurvene aate pooldaja Feodor Tihhomirov – äärmiselt pedantne, kuiv ning kirjatähte järgiv mees. Kogu õppetöö toimus seminaris vene keeles ja isegi eesti keeles rääkimist peeti kooliseinte vahel suureks süüks. Õpingute ajal tuli seminaristidel täielikult loobuda kõigest välisest elust ja elada seminari seinte vahel nagu kloostris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles