Valga prügila sulgeb uksed

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügi. Foto on illustratiivne
Prügi. Foto on illustratiivne Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Alates neljapäevast, 16. juulist peavad kõik keskkonnanõuetele mittevastavad prügilad olema suletud, mis tähendab, et jäätmeid neisse enam juurde ei ladestata, teatas keskkonnaministeerium. Jäätmeseaduse kohaselt peavad need olema korrastatud 2013. aasta 16. juuliks.


Seega suleti kümme viimast keskkonnanõuetele mittevastavat tavajäätmete prügilat Eestis: Oru, Käina, Sillamäe, Sõmeru, Adiste, Kudjape, Aardlapalu, Valga, Viljandi ja Räpo. Ka on keskkonnanõuetega vastavusse viidud ja rajatud uusi prügilaid ning korrastatud juba suletuid.

Prügilate sulgemine puudutab peamiselt Kagu-Eestit ja saari. Alates selle aasta 16. juulist tuleb Viljandi-, Tartu-, Põlva-, Valga- ja Võrumaal ladestamisele minevad jäätmed suunata Pärnu-, Järva- või Jõgevamaale. Jäätmekogumise ja -veo hinnatõusu aitab vältida maksimaalses ulatuses kohapeal liigiti kogumine ning võimalikult ulatuslik taaskasutamine.

Lääne-, Pärnu-, Rapla-, Jõgeva- ning Järvamaa on oma nõuetele mittevastavad prügilad juba sulgenud ning nendes piirkondades tekkivad jäätmed on juba paar aastat liikunud keskkonnanõuetele vastavatesse.

Suletavate prügilate juures võib jäätmelubade alusel jätkuda ehitus-lammutusjäätmete sortimine ja vaheladustamine ning biolagunevate jäätmete kompostimine. Neid jäätmeliike saab kasutada ka prügila korrastamisel, kui see sulgemisprojektiga ette on nähtud.

Kuni 1990. aastateni oli prügila pea igal suuremal asulal ja ettevõttel ning enamasti puudus neis igasugune keskkonnaalane järelevalve. Alles Eesti iseseisvudes hakati järk-järgult keskkonnaohtu ja -reostust põhjustavaid prügilaid sulgema. Samuti alustati järelevalvet jäätmevoogude üle ja tõsteti elanike keskkonnateadlikkust.

Alates 2000. aastast on Eestis kasutusele võetud viis uut, kõikidele tänapäeva tehnilistele ja keskkonnakaitselistele normidele vastavat prügilat. Üks selline suudab teenindada mitut maakonda vähemalt järgnevad 30 aastat.

Teavet kohaliku jäätmekorralduse, jäätmejaamade, sorditud prügi konteinerite asukohtade, olmejäätmete kogumis-, veo- ja ladestamisvõimaluste kohta saab linna- või vallavalitsusest.

Vaata lisainfot prügilate sulgemise kohta keskkonnaministeeriumi kodulehelt www.envir.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles