Alustava ettevõtja stardi- ja kasvutoetus suureneb

, reporter Otepääl
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ülle Kübarsepp/Valgamaalane

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts allkirjastas kolmapäeval määruse, mis tõstab alustava ettevõtte stardi- ja kasvutoetussummat; lisaks laieneb toetatavate tegevuste ja abikõlbulike kulude ring ning väheneb omafinantseeringu osa.

Starditoetuse maksimumsumma kasvas 50 000 kroonilt 100 000 kroonile jomafinantseeringu määr vähenes senise 25 protsendi asemel 20 protsendile. Kasvutoetuse maksimumsumma on edaspidi 200 000 krooni asemel 500 000 krooni ning omafinantseeringu määr vähemalt 35 protsenti, siiani kehtinud 50 asemel.

Esmakordselt on võimalik taotleda stardi- ja kasvutoetust ka Tallinnas registreeritud ettevõttel. Samuti lubatakse edaspidi põhivara soetamist liisinguga ja lüheneb taotluste menetlemise tähtaeg: starditoetuse puhul üldjuhul kuni 10 tööpäevale, kasvutoetuse puhul 20 päevale.

"Menetlustähtaegade lühendamine enam kui 15 päeva võrra garanteerib ettevõtjatele rahastamisotsuse kiiremini tegemise, mistõttu on toetuse saajatel võimalik planeeritud tegevusi kiiremas tempos ellu viima hakata," ütles ministeeriumi ettevõtlustalituse juhataja Henry Kattago.

Erinevalt seni kehtinud redaktsioonist laieneb toetus näiteks veonduse ja laondusega tegelevatele ettevõtetele logistikasüsteemide toimimiseks vajaliku rakendustarkvara soetamiseks.

Starditoetust võib taotleda ettevõtja, kel pole ettevõtte registreerimisest möödas rohkem kui 12 kuud. Kasvutoetust saab uue definitsiooni kohaselt taotleda ettevõtja, kes on tegutsenud maksimaalselt 36 kuud ja kes prognoosib teisel aastal pärast projekti lõppu ekspordikäibe osakaaluks vähemalt 20 protsenti kogukäibest ning kelle käive kasvab aastas vähemalt 30 protsenti, jõudes teisel aastal peale projekti lõppu kahe miljoni kroonini. Kasvutoetuse sihtgrupp on ennekõike kiiresti kasvavad ettevõtjad, kes suudavad ka eksportida.

Määruse muutmise tingis muutunud majandusolukord, kus varem väljatöötatud meetmed ettevõtluse toetamiseks vajasid lihtsustamist ning täiendamist parandamaks ettevõtjate ligipääsu täiendavale kapitalile. Samas ei muudeta toetuse eesmärke, vaid luuakse võimalus olla paindlikum.

Meetme kogueelarve perioodil 2007-2013 on planeeritud 117,6 miljonit krooni. Jõustuvad määruse muudatused soodustavad Euroopa Liidu struktuurivahendite kiiremat suunamist ettevõtlusesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles