Nädalateema: Viirustesse nakatumise tippaeg seisab alles ees

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merike Salumäe
Merike Salumäe Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Tervisekaitseinspektsiooni andmetel kasvas möödunud nädalal viirusnakkustesse nakatumine võrreldes eelnenud nädalaga 61 protsenti. Haigestumisest ja gripivastasest vaktsineerimisest Valgamaal annab ülevaate Valga haigla ülemarst Merike Salumäe.

Milline on praegu gripi levik Valgamaal?

«Informatsiooni grippi haigestumise kohta Valgamaal valdab tervisekaitseinspektsioon.»

Palju on viimasel ajal inimesi viirusnakkuste tõttu haiglasse tulnud paigutada?

«Valga haiglasse satuvad ainult hospitaliseerimist vajavad gripihaiged. Viirusnakkuste tõttu on siiani olnud vajalik hospitaliseerida üksikuid haigeid ja ka kiirabibrigaadil on olnud vähe nii-öelda gripivisiite.»

Kuivõrd mõjutab Valgamaad Lätis möllav gripi­epideemia?

«Praegu lätlaste kõrge nakatumise protsendi mõju haiglas tunda ei ole. Olukord võib muutuda, kui haiged palju ringi liiguvad.»

Millal uue gripi vaktsiin Valga haiglasse jõuab?

«Uue gripi vaktsiini Valga haiglasse jõudmise täpne kuupäev teada ei ole, aga peatselt me selle saame. Infovahetus haigla ja tervishoiuameti vahel on tihe.»

Keda on kavas vaktsineerida?

«Vaktsineerimisele kuuluvad esialgse määratluse kohaselt rasedad, lapsed kuus kuud kuni seitse aastat, tervishoiutöötajad, kes otseses kokkupuutes patsientidega, apteekrid, hoolekandeasutuste töötajad ja isikud vanuses kaheksa kuni 64 aastat, kes põevad kroonilisi haigusi.»

Kui palju Valga haigla vaktsiini saab?

«Valga haigla määrab riskianalüüsi alusel oma personali, kes vajab vaktsineerimist ja eeldatavasti me vajamineva vaktsiini ka saame. Lisaks määrame naistenõuandlas arvel olevate lapseootel naiste vaktsineerimise vajaduse.»

Palju üks süst maksab?

«Süsti hinda meie ei tea, rahastamine toimub riigieelarvest sotsiaalministeeriumi kaudu.»

Kas vaktsineerimine on tingimata vajalik ja võib see olla ka ohtlik?

«Vaktsineerimine on Eestis vabatahtlik, kohustuslikku vaktsineerimist ei rakendata. Vaktsineerimine on soovituslik. Vaktsineerida ei tohi ägeda haiguse ajal.»

Kas maski kandmine aitab viirust vältida ja kas see võiks olla või on kuskil kohustuslik?

«Maski kandmine aitab vältida nii viirusega nakatumist kui ka selle levitamist. Maski kandmine on kohustuslik kiirabitöötajatel, kui nad lähevad visiidile gripikahtlase patsiendi juurde ja gripikahtlasel patsiendil, kes tuuakse kiirabiga haiglasse. Haiglas on maski kandmine kohustuslik personalil gripihaigega tegelemisel.»

Kas vaktsineerimiseks on õige aeg?

«Vaktsineerimiseks on veel siiski õige aeg, sest haigestumise kõrgaeg on prognooside kohaselt veebruaris.»

Kas sotsiaalministeerium ja haigla on teinud kõik, et gripilaine võimalikult valutult peatada või üle elada?


«Nii sotsiaalministeerium kui haigla on teinud selleks praegusel hetkel tõesti kõik. Haigla on oma töötajate riskirühmad juba A-gripi vastu vaktsineerinud ja oleme koostanud ka tegevusjuhised töötamiseks gripipandeemia tingimustes. Meie palve elanikkonnale on, et haiglas olevaid pereliikmeid, sõpru, tuttavaid külastataks vaid äärmisel vajadusel.»

Korduma kippuvad küsimused gripiga seoses

Millised on uue gripi sümptomid?

«Uue gripiviiruse A/H1N1 sümptomid on sarnased tavalisele hooajalisele gripile. Need on haiguse äkiline algus, kõrge palavik (38°C ja rohkem), millele lisanduvad kas köha, peavalu, kurgu- või lihasvalu või esineb hingamisraskusi. Võib esineda ka kõhulahtisust.»

Kuidas inimesed uude grippi nakatuvad?

«Viirushaigused, milleks on ka uus gripiviirus, levivad piisknakkuse teel vahetu kontakti kaudu haigestunud inimesega. Seepärast peab haige inimene katma köhides või aevastades suu ja nina puhta salvrätiga, mis tuleb pärast kasutamist kohe visata prügikasti. Salvräti puudumisel kata suu varrukaga, nii väldid teiste nakatamist.»

Kas uus gripiviirus A/H1N1 allub ravimitele?

«Enamik gripiviirusi on vastuvõtlikud viirusevastastele ravimitele, nende hulgas ka uus gripiviirus A/H1N1. Kuna viirusevastased ravimid on retseptiravimid, määrab vajaliku ravimi haigele arst. Antibiootikumidest gripi puhul abi ei ole.»

Kuidas peab käituma inimene, kes tulnud Eestisse riigist, kus kinnitatud uue gripiviiruse A/H1N1 juhtumeid?

«Kodanik, kes saabunud välisreisilt riiki, kus kinnitust leidnud uus gripp, peab järgneva seitsme päeva vältel jälgima oma tervislikku seisundit. Kui tal tõuseb kõrge palavik (38°C ja rohkem), millega kaasnevad kas köha, nohu, pea-, kurgu- või lihasvalu, tuleb kohe helistada perearstile. Kindlasti tuleb talle rääkida ka oma välisreisist.»

Kas välisreisilt tagasi tulnud inimene võib Eestisse jõudes kohe tööle minna?

«Tervele inimesele ei ole mingeid piiranguid. Seega võib minna tööle ja jätkata oma tavapärase elurütmiga. Nakkusohtlik on ainult haige inimene.»

Kas praegu on ohutu reisida riikidesse, kus uus gripp kinnitust leidnud?

«Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ei ole hetkel mingeid reisipiiranguid kehtestanud. Reisijatel soovitatakse järgida üldiseid hügieenimeetmeid.»

Kuidas uuest gripist hoiduda?

«Kehtivad kõik samad reeglid nagu tavalise sesoonse gripi puhul:

*

Väldi lähedast kontakti haige inimesega. Kui ise haige oled, hoia teistest inimestest kaugemale, et ka nemad ei haigestuks.

*

Kui võimalik, jää haiguse ajal töölt või koolist koju. Sellega hoidud nakatamast teisi.

*

Kata oma suu ja nina. Aevastades või köhides kata oma suu ja nina pabertaskurätiga ja pane see kohe pärast kasutamist prügikasti. Häda korral sobib suu ja nina katmiseks varrukas. Sellega hoidud nakatamast teisi enda ümber.

*

Pese käsi. Sage kätepesu kaitseb sind ja sinu lähedasi viiruste eest.

*

Väldi oma silmade, nina ja suu puudutamist. Pisikud levivad sageli siis, kui puudutatakse pisikutega kaetud esemeid ning seejärel oma silmi, nina või suud.

*

Ela tervislikult. Maga piisavalt, ole füüsiliselt aktiivne, väldi stressi, joo piisavalt vedelikke ja söö täisväärtuslikku toitu.»

Allikas: tervisekaitseinspektsioon

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles