Tähelepanu koondub puu- ja köögiviljade söömisele

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puu- ja küügiviljalett
Puu- ja küügiviljalett Foto: Ove Maidla / Postimees / Scanpix

Tervise arengu instituut alustas taas üle-eestilist teavitust «Sööme ära!», mis tuletab inimestele meelde, et tervise toetamiseks on vajalik süüa päevas vähemalt viis portsjonit ehk peotäit puu- ja köögivilju.

Kuigi puu- ja köögiviljade söömine on üks tervisliku toitumise põhialustest, sööb vaid 9% Eesti elanikest soovituslikud viis ja enam portsjonit puu- ja köögivilju päevas. Eelmisel sügisel 15-74aastaste elanike seas läbi viidud küsitlus näitas, et ligi pool ehk 49% inimestest sööb üks-kaks portsjonit puu- ja köögivilju päevas ning 26% ei söö neid igapäevaselt üldse.

Puu- ja köögiviljade vähese söömise üks põhjustest on inimeste endi väitel, et need on kallid. Lisaks on takistused inimeste mugavus, oskuste- ja ajapuudus: paljud ütlevad, et puu- ja köögiviljade toiduks valmistamine võtab liiga kaua aega ning neil napib selleks ideesid.

«Meie eesmärk on teavitusega näidata, et puu- ja köögivilju saab lihtsalt tavapärasele toidule lisada. Loodame ajakirjanduse ja toitumine.ee veebilehe vahendusel anda inimestele selleks hulgaliselt inspiratsiooni,» ütles Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi. Ta lisas, et puu- ja köögiviljade söömiseks pole Eestis soodsamat aega kui varasügis, mil värske kraam on aedades ja põldudel valmis.

Tänavune «Sööme ära!» keskendub nädalate kaupa kolmele viljale: 16.-22. septembrini toimub porgandinädal, sealt edasi õunanädal ja seejärel tuleb sibulanädal.

Teavitust, mis kestab 6. oktoobrini, rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi programmist «Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013-2014».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles