Tuberkuloosi nakatumisest tuleb hoiduda, ravi peab olema pidev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga haigla kopsuarst Lea Praks patsiendile spirograafiauuringut tegemas.
Valga haigla kopsuarst Lea Praks patsiendile spirograafiauuringut tegemas. Foto: Heino Käos

24. märtsil oli ülemaailme tuberkuloosipäev. Meie lehtedes on palju juttu olnud tuberkuloosihaigusest, vähe on aga räägitud tuberkuloosinakkusest.

Tuberkuloosi on inimesed haigestunud juba sajandeid. Seda haigust tuntakse ka tiisikuse nime all. Kuni 1950. aastateni puudusid ravimid tuberkuloosi raviks. Nii nimetati seda tollal "aeglaseks surmaks". Paljud haiged suunati sanatooriumidesse ja spetsiaalsetesse kindla päevareþiimiga puhkekodudesse. Pööre toimus pärast tuberkuloosivastaste ravimite kasutuselevõttu, misjärel suremus haigusesse langes kõikjal tugevalt.

Tänapäeval Eestis on probleemiks ravile allumatud haigusvormid ehk multiresistentne tuberkuloos. Multiresistentsete tuberkuloosibakterite põhjustatud haigusvormid vajavad kuni kahe aasta pikkust ravi, mis on ka kümneid kordi kallim kui tavatuberkuloosiravi.

Kõigile tasuta ravi

Eestis võib iga inimene, kes kahtlustab endal tuberkuloosi, saatekirjata pöörduda kopsuarsti vastuvõtule. See õigus laieneb ka neile, kel ei ole ravikindlustust. Tasuta ravi on tagatud seega kõigile.

Tuberkuloos on ägedalt või krooniliselt kulgev nakkushaigus. Haigust põhjustab bakter Mycobacterium tuberculosis. Haigus võib kahjustada inimese kõiki organeid, kuid kõige sagedamini kahjustuvad kopsud.

Tuberkuloositekitajad levivad inimeselt inimesele õhu kaudu. Nakkusallikas on kopsu- või kõrituberkuloosi põdev inimene. Haige köhimisel ja aevastamisel paiskub koos rögapiiskadega õhku hulk tuberkuloosibaktereid. Kui teine inimene hingab neid bakterid koos õhuga sisse, siis selle tulemusel võib inimene nakatuda. Praktiliselt võimatu on nakatuda haige isiklike asjade kaudu või haigega käteldes.

Siiski mitte iga inimene, kes on olnud kontaktis nakkusohtliku haigega, ei nakatu. Eelkõige oleneb see nakkuse saanud isiku immuunseisundist ja samas haige nakkusohtlikkusest, kontakti pikkusest ja keskkonnast, kus kontakt toimus. Suurim nakatumise oht on haige lähikontaktsetel, kes on haigega koos iga päev – seega pereliikmetel, sõpradel, töökaaslastel. Nakatumist soodustavad HIV-infektsioon, alkoholism, narkomaania, suhkurtõbi, stress, pikaajaline ravi immuun- supressantidega – faktorid, mis mõjutavad meie immuunsüsteemi.

Tuberkuloositekitajaga nakatunud inimesed ei ole veel haiged ja nii ei ole neil iseloomulikke haigussümptomeid. Nakatumist näitab positiivne tuberkuliintest. Nad ei levita tuberkuloosi teistele inimestele. See tähendab, et mitteaktiivsed elus tuberkuloositekitajad on organismis immuunsüsteemi kontrolli all.

Nakkuse levikut saab vähendada

Enamiku inimeste immuunsus on nakatumise korral küllaldane eluaegseks kaitseks. Loetakse, et vaid umbes 10% nakatunud inimestest haigestub elu jooksul tuberkuloosi. Ülejäänud 90% jäävad elu lõpuni nakatunuiks ilma protsessi üleminekuta haiguseks.

Haigus areneb, kui immuunsüsteem ei suuda baktereid kontrolli all hoida. Siis hakkavad need kiirelt paljunema. Nagu ennist öeldud, kahjustuvad kõige sagedamini just kopsud. Kõige levinumaks kaebuseks on üle kolme nädala kestev köha. Köhaga võib kaasneda rögaeritus või ka veriköha.

Üldisteks kaebusteks on kaalulangus, väsimus, halb enesetunne, öine higistamine ja palavik. Samad kaebused võivad esineda ka teiste haiguste korral, seepärast peab kindlasti pöörduma täpsustavateks uuringuteks perearsti poole.

Mida saab teha tuberkuloosi leviku vähendamiseks ühiskonnas? Köhimisel ning aevastamisel tuleb suu ja nina katta käe või taskurätikuga. Ei tohi köhida teiste inimeste suunas. Tuleb parandada ventilatsiooni kohtades, kus on palju inimesi. See vähendab oluliselt haigustekitajate levikut.

Ka akende avamise ja tuulutamisega saab vähendada võimaliku nakkuse ülekannet. Organismi vastupanuvõimet on vaja tugevdada. Kõige mõjusam viis haiguse leviku vähendamisel on nakkusohtlike haigete kiire ülesleidmine ja terveksravimine.

Peaaegu alati on tuberkuloos ravitav, kuid tervenemiseks tuleb läbida kogu arsti poolt määratud ravikuur (6--9 kuud). Nakkusohtlik tuberkuloosihaige muutub enamasti kahenädalase või kahekuulise korrapärase ravi järel mittenakkusohtlikuks. Ravile allumatu tuberkuloosi puhul ravi on palju pikem ja vähemedukas ning võib lõppeda ka surmaga. Kõik tuberkuloosiravimid on haigele tasuta ravikindlustuse olemasolust sõltumata.

Kokkuvõttes tuleb tõdeda, et tuberkuloos on Eestis tõsine probleem, kuid selle leviku piiramine on võetud tõsiselt käsile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles