Koos läheb õppimine paremini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval, 12. novembril viidi Võrus hotellis Tamula Eesti Punase Risti Võru ja Valga esmaabirühmadele läbi koolituskursus. Käesoleval aastal on ühiselt osaletud algajate koolituslaagris TIBU Tartumaal, otsimise ja päästmise õppustel ja esmaabi õppusvõistlustel Valgamaal.

Selle aasta viimasel koolitusel oli teemaks esmahooldus, mille viis läbi Eesti Punase Risti Keskbüroo.

Esmahooldus on eelkõige vabatahtlike võimalus abistada pärast õnnetust või looduskatastroofi elanikkonda. Elanike abistamine Pärnus käesoleva aasta jaanuaritormi ajal sai Pärnu esmaabirühmale esimeseks tõsiseks tööks. Iga vabatahtlike rühm või ühendus saab olla abiks riiklikele institutsioonidele ainult siis, kui jälgib käitumiskoodeksit ning on kursis vabatahtlikkuse poliitikaga.

Punase Risti organisatsiooni vabatahtlik peab kindlasti oma tegevuses jälgima seitset põhiprintsiipi. Õnnetusse sattunud inimeste abistamisel on nendest esikohal erapooletus ja sõltumatus.

Esmahoolduseks nimetame kannatanutega tegelemist pärast päästmist ja esmaabi osutamist. Esmahooldus eeldab konkreetset ja eesmärgipärast juhtimist, koolitatud ja osavaid isikuid, vajalikku materiaalset ressurssi, organisatsiooni piisavat tegevusvalmisolekut. Vabatahtlik abistaja peab olema eelnevalt informeeritud ka teiste organisatsioonide tegevuse, oskuste ja materiaalsete ressursside osas. Esmahoolduse tegevusvormid on hädamajutus, üldine tervishoid, toidu- ja riideabi, psühholoogiline abi, isikute tuvastamine ja nõustamine. Neid teemasid vahendasid rühmadele Raivo Kiis ja Salme Tarmas.

Eesti Punase Risti otsimisteenistuse töötaja Sirje Eller tutvustas dokumente, mida kasutatakse rahvuslikes seltsides õnnetustes kaduma läinud inimeste leidmiseks ja informatsiooni kogumiseks. Eestil ei olnud sellealalist kogemust enne Estonia katastroofi. Alustati Soome Punase Risti abi ja juhendamise toel. Otsimisteenistuste töövahenditest loetakse töökindlamateks kataloogikaarte, sest nende täitmine ja kogumine ei sõltu elektrienergiast ja moodsast tehnikast. Töövahenditena on arvestatavad ka telefonid, telefaks, raadio ja arvuti.

Vabatahtlikud on alati arvestatav jõud õnnetustega toimetulemiseks. Nende leidmine ja koolitamine on Punase Risti kohalike seltside tähtis töölõik. Esmahoolduse koolitus läks hästi korda ning lähendas veelgi Valga ja Võru vabatahtlikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles