Ugala mängib tiigi kaldal Tšehhovit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen lavastusest. Mängivad Triinu Meriste ja Arvi Mägi.
Stseen lavastusest. Mängivad Triinu Meriste ja Arvi Mägi. Foto: Ugala arhiiv

Ugala teater mängib sel suvel oma tiigi kaldal suvelavastust “Kolm klaasikest kirsiviina”. Publikule tuttavaks saanud tiigipervele, kus eelmistel suvedel eesti kirjandusklassikat taaselustati, kerkis seekord väike linnake, kus elavad oma elu vene kirjanduse suurmehe Anton Tšehhovi loodud tegelased.

Lavastajaks on Peeter Tammearu, kes on Tšehhovit alati endale oluliseks autoriks pidanud ja tema loominguga ka laval kokku puutunud, ent tema teoste lavastamist pole varem ette võtnud.

Lavastaja tahtel saavad “Kolmes klaasikeses kirsiviinas” kokku tegelased ja motiivid ligi kolmekümnest Tšehhovi novellist. “Erinevad novellid ja nende tegelased ei ole üksteisega otseses kontaktis, ent võib-olla kaudselt – meeleolusid, sarnaseid hoiakuid või inimtüüpe pidi,” ütles Peeter Tammearu.

Põhiliselt on need novellid valitud Tšehhovi noorpõlveloomingu hulgast. Ajalehed-ajakirjad, mille sabades noor kirjanik oma novellikesi ilmutas, nõudsid, et lugu olgu lühike, lööv, naljakas ja puändiga. Nii sündisidki anekdootlikud elupildikesed täis kirevaid inimtüüpe ja humoorikaid situatsioone. Ugala suvelavastuses ongi need publiku ees.

Siin kiirustab armastuskirja saanud abielumees kohtamisele, seal on teine hädas trepile jäetud lapsepambuga, siin kurdab elu jälgimisega liialdanud dramaturg tohtrile oma rasket saatust, seal harjutab provintsis majakese üürinud lauljanna “Carmenit”... Külluslikest toitudest ja joovastavatest jookidest osatakse lugu pidada, elumõnud on au sees.

“Kolm klaasikest kirsiviina” on näitlejatele põnev väljakutse – igaühel neist on lavastuses täita mitu rolli ja ümberkehastumised on kohati üsna pöörased.

Lavastuses mängib pea kogu Ugala trupp – Maria Soomets, Peeter Jürgens, Arvi Mägi, Priit Võigemast, Aarne Soro jpt.

Suvelavastust “Kolm klaasikest kirsiviina” saab sel suvel Ugala tiigi kaldal näha 16 korral. Järgmised etendused toimuvad 29. ja 30. juunil ning 1., 5., 6., 7. 8., 14. ja 15. juulil. Seekord on vabaõhusaal varasemast väiksem, tribüünil on kohti 250 vaatajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles