Maa tagastamise nõudeõiguse pärimine

Jan Trei
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

27. novembril 2005 jõustus maareformi seaduse muudatus, mille kohaselt peab maa tagastamise nõudeõigust pärima õigustatud isik üheksa kuu jooksul pärandi avanemisest (pärandaja surmast) arvates esitama õigusvastaselt võõrandatud maa asukohajärgsele kohalikule omavalitsusele pärimisõiguse tunnistuse nõudeõiguse pärimise kohta. Kui nimetatud tähtaja jooksul pärimisõiguse tunnistust kohalikule omavalitusele ei esitata, siis tagastamise menetlus lõpetatakse.

Kui pärand on avanenud enne 27. novembrit 2005, tuli nõudeõigust pärima õigustatud isikul pärimisõiguse tunnistus esitada kohalikule omavalitsusele hiljemalt 28. augustiks 2006.

Maareformi kiirendavate muudatuse kehtestamisel eeldati, et enam kui 14 aastat kestnud maareformi jooksul peaks kõigil olema piisavalt aega ja võimalusi olnud vajalike menetlustoimingute teostamiseks ning kui õigustatud isikud ei avalda tähtaegselt soovi oma õigusi realiseerida, tuleks nad lugeda nõudeõigusest loobunuteks.

Paraku tekitab üldisest pärandi vastuvõtmise kümneaastasest tähtajast nõudeõiguse pärimiseks kehtestatud erinev reegel ikkagi arusaamatusi, kui pärimismenetluse algatamiseks pöördutakse notari poole alles mitmeid kuid peale pärandaja surma.

Nimelt tuleb notaril pärimistunnistuse väljastamiseks kindlaks teha pärijate ring, kes pärandit vastu võtta soovivad. Selleks antakse teistele võimalikele pärijatele pärandi vastuvõtmiseks või loobumiseks tähtaeg, mis ei või pärimisseaduse kohaselt olla lühem kui kaks kuud.

Näiteks olukorras, kus esimene pärija pöördub notari poole alles kaheksa kuud peale muudatuse kehtestamist või pärandaja surma, pole ühe kuu jooksul adekvaatset pärimistunnistust võimalik väljastada. Seetõttu oleks soovitav, kui tahetakse pärida nõudeõigust õigusvastaselt võõrandatud maadele, mis pole veel tagastatud, pöörduda notari poole pärimismenetluse algatamiseks esimesel võimalusel.

Tagastamisjärgselt juba kinnistusraamatusse kantud maade pärimise vormistamiseks maareformi seaduses sätestatud lühendatud tähtaeg ei kehti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles