Tõrva kirik-kammersaal näitab palju kunsti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Oli äripäeva hilisõhtu. Astusin mööda Tõrva linna tänavaid. Minu tee viis mööda kirik-kammersaalist. Ennäe – selle uksed veel avatud, lausa pärani! Kuna ma tükk aega polnud seal käinud, tekkis soov sisse astuda, et järele kaeda, mis seal toimub.

Mind võttis lahkelt vastu selle maja peremees Ilmar Kõverik. Jutu käigus sain aru, et mees jäi kauemaks tööle, kuna päeval tuli ootamatuid asju vahele ning ei saanud kõiki asju nii korraldada, nagu hommikul oli plaanitud. Sellest siis see hiline kohalolek, mis on kultuuritöötajale väga omane.

Üllatus oli aga suur. Astudes koridori, nägin seinal suureformaadilisi maale. Oli selge, et tegemist on kunstinäitusega. Ilmar Kõverik oli välja pannud nende maalijate tööd, kes elavad ja töötavad Eestimaa eri kohtades, aga juured on kas Tõrvas või selle ümbruses.

Maie Ariko-Putk esines kolme suuremõõtmelise ajaloolise maaliga, kus peal terve Tõrva ajalugu. Neil maalidel võis silmata ka objekte, mida ammu pole enam olemaski. Motiivid olid oskuslikult põimitud ühtseks tervikuks. Tegemist oli dokumentaalse ainekäsitlusega. Ka mina mäletan seda jäätisekioskit Tõrva kesklinnas ja kõrvalolevat kõrget plankaeda, mis oli alati kuulutusi täis pandud.

Ajaloolise taustaga olid veel Aleksander Tulluse suureformaadilised õlimaalid. Ühel kujutas ta kunagist Helme kirikut, millest praeguseks on alles ainult varemed. Maalid on ilmselt tehtud vanade fotode kaasabil – uhkete kaarikutega hobused sõidavad kiriku poole, härrad-prouad istuvad nendes kaarikutes, ühe kõrval kepsleb isegi väike varss. Väga emotsionaalne!

Lui Paavel oli maalinud lõuendile motiivi Tõrva kesklinnast, teise maali peal olid Helme koopad (õlimaalid aastast 1962).

Endla Raime oli üles seadnud impressionistlikud kevadeteemalised maalid. Koos Ruudi Treuga olid nad arhitektidena kujundanud sedasama kammersaali palju aastaid tagasi rekonstrueerimise käigus. Koorkülast pärit Ruudi Treu esines kahe suure akvarelliga – “Koorküla maastik” ja “Rannamännid”.

Reet Ohnalt oli sellel näitusel väljas kaks imeilusat akvarelli, kus ta on kujutanud õitsvaid pojenge. Ent eriti meeldisid mulle Tallinnas aktiivselt tegutseva Milvi Torimi akvarellid.

Väga eriline oli minu arvates ka Aime Miili töö, millel oli kujutatud kõrkjaid mererannas. Pilt kujutab loodust ajal, mil lumi on juba maas, aga hästi tumesinine meri veel lainetab. Hirmuäratavalt sinine taevas ja ookerkollased kõrkjad moodustasid jõulise kontrasti.

Juurtega Tõrvast esinesid sellel näitusel veel Luule Luuse ja Karin Luts. Ootamatult värskete mõtetega oli jälle väljas kordumatu Andres Older, samuti skulptor Erna Viitol. Suure üldistusega maalid olid Rein Tootmaalt, kes oli selle väljapaneku jaoks tootnud neli maali. Kaks meeleolukat maali oli Luule Torimilt.

Oma töödega lõid kammersaalis meeleolu veel Valev Elerand, Loit Luik, Ilme Karu ja Salli Toovis. Näitusest võttis osa ka Linda Markus – temagi juured on siinmail.

Linda Markuselt oli väljas “Kosk” – võis kuulda vee kukkumise hääli, kui pikemalt seda pilti silmitsema jäid. Nii jäi mulje, et sellel tööl on ka ravivõime. Teise maali peal kujutas Linda Markus aga imekaunist Koiva jõge, mida ta on varemgi maalinud.

Indrek Hirvelt oli väljas kolm litograafias teostatud tööd “Inspiratsioon”. Hirv on ka luuletaja, kuulub Kirjanike Liitu ja valmistub peagisaabuvaks 50. juubeliks välja andma luulekogu.

Meeldivalt esines Saale Markvard, kes on päevas võimeline maha saama isegi mitme töö maalimisega! Näitusele andsid särtsu kindlasti juurde ka Mare Johansoni kolm õlimaali. Need panid justkui punkti kõigele sellele ilule, mis siin esindatud oli.

Mina lahkusin sellel hilisõhtul Tõrva kirik-kammersaalist igatahes heas meeleolus ja tundsin, et olin saanud paraja annuse positiivset energiat, et alustada jälle järgmist tööpäeva.

Tänu Ilmar Kõverikule ehib nüüd minu kodu uhke dekoratiivne seinataldrik, kus peal 100aastase kirik-kammersaali värviline foto, mille autoriks minu kooliõde, tuntud portselanimaalija Ilme Loik-Pärnoja.

Kellel huvi seda toredat näitust vaatama minna, võiks eelnevalt igaks juhuks helistada Ilmar Kõverikule ja kokku leppida telefonil 7633143 või 53484900.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles