Valga meeskoor lõpetas tegevuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga meeskoor viimasel juubelikontserdil kultuurikeskuses.
Valga meeskoor viimasel juubelikontserdil kultuurikeskuses. Foto: Heino Käos

Kevadel poole sajandi sünnipäeva tähistanud Valga meeskoor tuli nüüd kultuurikeskuse lauluklassi pidulikule lahkumiskogunemisele.

Kohal olid kõik seitseteist meest, kes praegu koori hingekirjas, isegi Heino Sarapuu, kes praegu elab Venemaa piiri ääres. Kes koorivormis polnud, käis kodus ära, et ajaloolisel ühispildil oleks ikka kõik tipp-topp.

Karm otsus

Pool sajandit meeskoorilaulu ja nüüd see lõpetada – see on karm otsus. Ühele mehele tõi see otsus pisarad silma. Teised püüdsid olukorrast üle olla.

Juubelikontserdil oli esimeses tenoris abis kammerkoori laulja Aivar Tiirak. Kahes kooris ta laulda ei jõua. Kui esimese tenori põhilaulja proovist puudus, tuli laulda kolmehäälselt. Kuna noored mehed koori ei tule, ei suuda see kollektiiv enam eesti laulupeotraditsioonil õlga all hoida. Niisugune on kurb ja karm tõde.

"See on ajalooline paratamatus," ütles maakonna viimase meeskoori tegevuse lõpetamise kohta koorilaulja Oliver Uibo, kes saab oma laulmisevajaduse rahuldada südamesõprade lauluringis.

Kuna koori elus on tähtsal kohal olnud ka seltsielu, peeti meeles viimaseid sünnipäevalapsi. Need olid 24. aastat mehi juhatanud Eeva Tammemägi, baritonigrupi vanem Rein Tõrra ja tenorilaulja Heino Roosson.

Koori vanem Martin Noormets tegi tagasivaate. Valga meeskoor alustas tegevust 10. oktoobril 1956. Viiekümne aasta jooksul on õpitud 385 laulu, esinetud 323 korral. Alates 1960. aastast on osaletud kõigil üldlaulupidudel ja üleriigilistel meeskooride laulupäevadel, Eesti-Soome laulupeol ja muudel suurtel ühislaulmistel, antud kontserte.

Koori on juhatanud Albert Puusta, Valdeko Loos, Aksel Kripsaar, Lembit Tammemägi ja Eeva Tammemägi. Kooris on laulnud 158 meest, asutajaliikmeist laulis lõpuni Martin Noormets. Viienda aastapäeva kontserdil oli laval 72, viiekümnendal aastapäeval 18 lauljat.

Koori viimane kroonikakirjutaja Oliver Uibo sai ülesande viimane kogunemine 11. oktoobril 2006 sündmusena kroonikasse kirjutada ja materjal Valga muuseumile üle anda.

Tulevik

Koori tegevuse lõpetamise otsust kaaluti igakülgselt. Mõttevahetuse käigus tuldi välja mitme plaaniga: jätkata meesansamblina, moodustada lauluklubi või tulla kokku koos laialiläinud naiskoori naistega segakoorina. Seitse meest on valmis segakooris laulma. See otsus on meeste arvates kõige tõenäolisem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles