Marko Matvere näitab «Carmeni» läbikukkumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järgmisel neljapäeval, 26. aprillil mängib Ugala teater Valga kultuurikeskuses oma uusimat lavastust – sel kevadel esietendunud komöödiat «Opéra Comique». Ameerika kirjaniku ja teatrimehe Nagle Jacksoni näidendi tõi lavale Marko Matvere.

Komöödia tegevus lähtub ajaloolistest faktidest. Lugu hargneb Pariisi teatris Opéra Comique 132 aastat tagasi – 1875. aasta 3. märtsil. Sel õhtul jõudis esimest korda publiku ette Bizet’ ooper «Carmen», mis kukkus mürinal läbi.

Nüüdseks on ajalugu teinud oma keerdkäigud ning see ooper on üks tuntumaid ja armastatumaid kogu maailmas. Esietenduse õhtul oli aga heliloojal põhjust tunda kõike muud kui rõõmu.

Loo esiplaanil on lustlik fantaasiamäng sellest, mis nüüdseks maailmaklassikasse kuuluva ooperi esietenduse aegu teatrimaja koridorides ja loožides toimuda võis.

Teadupärast ei olnud Opéra Comique eriti peen ooperimaja, ja repertuaar, mida seal pakuti, oli lihtsamat ja lõbusamat laadi. Nii on ka selleks õhtuks kohale kogunenud kirev seltskond, kellele muusika on eelkõige taustaks oma asjade ajamisele. Siin sobitatakse abielusid, flirditakse, võrgutatakse, intrigeeritakse, sõlmitakse ja katkestatakse armusuhteid.

Näidendi tegelaste hulgas on ka ajaloolisi isikuid – heliloojad Georges Bizet, Charles Gounod ja Ernest Guiraud, kelle omavahelistest suhetest autor värvika pildi annab. Kokkuvõttes kujuneb sellest kõigest üks kirev ja pöörane suhetepundar.

«Opéra Comique» on Marko Matvere teine lavastus Ugalas. Möödunud talvel tõi ta siin lavale Karoly Szakonyi komöödia «Saateviga».

Kelmika juhuse tahtel on Matvere järgmiseks lavastajatööks Bizet’ ooperi «Carmen» lavaletoomine Pärnu rahvusvahelisel ooperimuusika festivalil «PromFest» eeloleval suvel.

«Opéra Comique’i» kunstnik on Jaak Vaus, mängivad Anne Valge, Arvo Raimo, Vilma Luik, Luule Komissarov, Maria Soomets, Priit Võigemast, Andres Tabun, Peeter Jürgens, Karol Kuntsel ja Arvi Mägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles