Nava Lava – mis see veel on?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nava talu mänguplats kannab nüüd nime Nava Lava.
Nava talu mänguplats kannab nüüd nime Nava Lava. Foto: Erakogu

Mõni kilomeeter üle Valgamaa piiri, keset metsi, Tündre järvest vaid 3 km kaugusel asub Nava talu.

Mullu suvel täheldati Naval «epideemiat», mis juba aastatuhandeid on vallutanud kogu Euroopat. Igat sorti areenid, saalid, keldrid, pööningud, mäenõlvad ja orud on täis selle epideemia lokkavat vormi. Lihtsas eesti keeles oleks selle nimi teater.

Üks tõbi – mitu nime

Tegemist on tõeliselt nakkusohtliku piirkonnaga, sest sama tõbi väga ägedas vormis vaevas elu lõpuni ka neist samadest metsadest pärit Hella Murrikut (Wuolijoed). Mullu sai see haigus nime «Kolm risti», mis tähendab kolmevaatuselist talunäitemängu talude vabaks ostmisest 140 aastat tagasi. Tänavusel «haigusel» on samuti ilus nimi – «Muinassaar».

Nava talu mänguplats kannab nüüd nime Nava Lava. See ei ole taluteater, vaid koht, kus etendame lugusid, mis on juhtunud Nava talus, aga ka mujal Mulgimaal, seetõttu tuleb näidendid ise kirjutada ja ise ka «teater» ehitada. Nimetame neid talunäitemängudeks. Mängivad Lilli isetegevuslased ja kutselised näitlejad nagu Arvo Raimo, Raivo Adlas, Riho Rosberg.

«Muinassaar» räägib 1944. aastast, mil Nava talus varjas end sakslaste ja venelaste eest Otto Tiefi valitsuse põllutööminister, rahvuskomitee esimees ja maaeluideoloog Kaarel Liidak. Otto Tiefi valitsus kestis vaid 4 päeva, kuid deklaratsioon Eesti iseseisvuse ja sõltumatuse kohta, mille koostamisest võttis osa ka Kaarel Liidak, oli ja on otsustava tähtsusega meie ajaloos.

Vaataja ei saa osa kaugeltki mitte ainult poliitikast: Kaarel Liidak kohtus Nava talu noore ja võluva perenaise Lehtega – kohtumisest arenes välja sügav tundelugu. Säilinud kirjad on uue talunäidendi dokumentaalne alus. Lisaks vaimsetele huvidele liitis neid ka muusika.

Lehte oli hea klaverimängija, Kaarel Liidak saatis Navale oma pommitamisest pääsenud klaveri Rathke. Klaver on hästi säilinud ja sellel musitseerib nüüd noor andekas muusik Liisa Hirsch, kes mängib Lehte osa. Etendusse on põimitud mitmeid tõsiseid muusikapalasid, aga ka muusikaakadeemias heliloojaks õppiva Liisa omaloomingut. Kaarel Liidakut mängib Riho Rosberg Nukuteatrist.

Tuntud ja vähem tuntud lavasuurused

Kaasa teevad Ugala raskekahur Arvo Raimo, Lilli kultuurielu hing Alli Laande, vennad Rullid Lillist, endine metsaülem Jaak Põldma, endine kultuurijuht Andres Marand, lapsed Paula Lenk ja Ahto Sarap. Ka Nava talu sulasel on osa. Lavastab tuntud filmimees Mati Põldre, näitejuht on Alli Laande, kunstnik Tiina Ilusmets.

«Muinassaar» esietendub 6. juulil kell 19. Mängitakse veel 7. juulil kell 19 ja 8. juulil kell 14. 8. juuli õhtul kell 19 viiakse läbi Nava Laval, võiks öelda, tõeline muusikaline katsetus «Kuulake vaikust» ehk Metsa-Gala. Loodusvaikuses kuulatakse klassikalisi instrumente, lauldakse ja liigutakse koos, ei puudu ka tõsine kontsertosa.

Mõlemad näidendid on kas täielikult või osaliselt mulgikeelsed, etendusi toetab Mulgi kultuuri instituut ja rida sponsoreid.

Katsetuseks võib nimetada ka Nava Lava suurt purikatust, mille alla peaks mahtuma kuni 250 inimest. Kuidas see aga meie vihmahoogudele vastu peab, seda näitab aeg. Isiklik vihmakaitse pole kunagi ülearune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles