Laste tervisliku arengu tagavad korras koolid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiu Aro.
Tiiu Aro. Foto: Postimees/Scanpix

Tervisekaitsetalituse andmeil väärivad Valgamaal esiletõstmist ASi Audentes Otepää filiaal ja Tõrva gümnaasium. Neis koolides on hästi hakkama saadud tervisekaitsenõuete täitmisega.

Tervisekaitseinspektsioonil on hea tõdeda, et aasta-aastalt tõuseb nende koolide osakaal, kus pingutatakse ka selle nimel, et lastel oleks tagatud õppimiseks ja arenguks sobivad tingimused.

Tervisekaitsenõuetele vastasid eelmisel aastal pea pooled Eestimaa koolid (44%), mis on varasemaga võrreldes selge edasiminek. Tervisekaitsealased nõuded puudutavad ennekõike klassiruumide valgustatust, õhutatust ning lastele eakohase koolimööbli kasutamist.

Nende nõuete järgimine on oluline, seda tõestavad kooliarstidelt saadud andmed nn koolihaiguste sagenemise kohta. Meie lapsi kimbutavad üha rohkem nägemise- ja rühihäired. Vaid napilt pooled lapsed on kooliarstide hinnangul täiesti terved.

Laste kehva tervise põhjusi võib olla palju ning tõenäoliselt ei põhjusta tervisehäiret vaid ühe nõude eiramine. Laste kooliväsimust ja sagenevaid tervisehäireid põhjustab vale õpikoormuse ja õpikeskkonna ebasoodsate tingimuste koosmõju .

Tervisekaitseinspektsiooni üks tegevusvaldkond on koolide terviseohutus, mille üle teostame pidevat järelevalvet. Püüame juhtida tähelepanu tervisekaitsealastele puudustele, et nii kaasa aidata laste terviseohutuse tagamisele.

Vaatamata sellele, et koolikeskkond üldiselt on aasta-aastalt paranenud, oleme avastanud järelevalve käigus puudusi, mille täitmise nimel tuleb koolidel ja kohalikel omavalitsustel ühiselt pingutada.

Põhilised tervisekaitsealased probleemid olid 2006. aastal seotud koolide alavalgustatuse, koolimööbli nõuetele mittevastavuse ja siseõhu seisundiga.

Valgustatuse osas vastas tervisekaitsenõuetele 74% ning koolimööbli osas 72% kontrollitud koolidest.

Olulisemate puudustena toodi koolimööbli puhul välja asjaolu, et koolilaudu ja -istmeid ei ole võimalik lapse kasvule vastavalt reguleerida. Koolides, kus mööbli reguleerimise võimalus oleks, seda siiski ei tehta, kuna see segavat tundi. Mitmes koolis vajaks kasutatavad koolipingid ammu väljavahetamist ja mõnel pool aitaks olukorda lahendada ka üksnes mööbli parem paigutus klassiruumis.

Üks koht, kus laps saaks end kitsa koolipingi vahelt korralikult välja sirutada, on võimlemistund. Kuid kahjuks peame tunnistama, et möödunud aasta andmete põhjal puudus viiendikul koolidest oma võimla, 17%-l koolidest ei olnud spordiväljakut ja ikka veel on meil koole, kus õpilastel pole võimalik pärast kehalise kasvatuse tundi kasutada duširuume.

Probleemseks kohaks koolides on kujunenud ka arvutiklassid, kus napib põrandapinda, õpilasi on tunnis korraga liiga palju, põrandatel pole antistaatilist katet jne.

Kui kõigi eelnimetatud puuduste likvideerimine nõuab raha, siis kooli siseõhu nõuetele vastavusse viimiseks piisaks sageli lihtsalt klassiruumide paremast õhutamisest.

2005.–2006. aastal läbi viidud koolide siseõhu uuringu tulemuste kohaselt ei vastanud süsihappegaasi kontsentratsioon siseõhus nõuetele ligi kolmveerandis (68%) uuritud koolides.

Järelevalve käigus tõdeti, et paljudes koolides tuulutatakse klassiruume väga harva. Õpilased on vahetundide ajal klassides, aknaid ei avata ja nii käivad kabinetsüsteemiga koolides lapsed sageli ühest õhutamata ruumist teise.

Koolides, kus ruumide tuulutamine oli süstemaatiline, oli süsihappegaasi sisaldus õhus märgatavalt väiksem. Tuletan meelde, et sage ning õige tuulutamine vähendab oluliselt nakkushaigustesse haigestumise riski.

Koolides, kus on olemas mehhaaniline ventilatsioon, ei lülitata seda pahatihti raha kokkuhoiu nimel tööle või pannakse tööle poole võimsusega, mis ei taga siseõhu puhtust nõutaval tasemel. Probleemiks osutus ka juba paigaldatud ventilatsioonisüsteemi hoolduslepingute puudumine, mille tulemusena võivad halvasti hooldatud ventilatsioonisüsteemid põhjustada hoopiski paljude haigustekitajate levikut ja allergiat.

Toodud puuduste kõrvaldamiseks on vaja kooliomanike ja pedagoogide ühiseid jõupingutusi.

Tervisekaitseinspektsiooni poolt vaadatuna on tahe laste tervise nimel pingutamiseks olemas, mida tõestavad aasta-aastalt paranevad olud meie koolides.

Tervist ja head tuju uueks kooliaastaks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles