Päevateema: Otepää Teater peab täna juubelisünnipäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Möll
Margus Möll Foto: Erakogu

Täna tähistab Otepää Teater 50. sünnipäeva. Teatri alguseks loetakse Otepääl tegutsenud näiteringi «Eskaadri huku» esietendust, mille järel anti trupile Eestis kolmandana (Eduard Vilde nimelise Tartu ja Anton Hansen Tammsaare nimelise Tallinna rahvateatri järel) rahvateatri nimetus. Teatri loomisest kuni oma surmani 1996. aastal oli peanäitejuht Kalju Ruuven, kes tõi selle aja jooksul lavale 69 näitemängu. Teatrist räägib MTÜ Otepää Teater juhatuse esimees Margus Möll.

Mille poolest erineb praegune MTÜ Otepää Teater endisest Otepää Rahvateatrist?

«Esimene erinevus, mis kohe pähe tuleb, on seotud üldiste muutustega ajas – üha vähem tehakse midagi tegemise pärast. Suurem osa energiast kulub inimestel enese ja pere elatamisele ning kõige aluseks on ennast paigutanud RAHA. Aga usun, et tasapisi hakkab taas igaüks otsima (hobi)tegevust vabaks ajaks. Ehk jõuab siis jälle ka eestlaseni arusaam, et üdini töösse ja teenistusse sukeldudes on kerge läbi põleda ning lõbusad isetegemised heas seltskonnas ja tegemise pärast on odavaim viis puhata.»

Millega on teater läinud kultuurilukku?

«Pool sajandit harrastusteatrit ja enne seda 80 aastat näitemänguharrastust ning viimase poole sajandi jooksul valminud ligi sada etendust on kultuurilugu omaette. Et enamikule üle 20aastastele otepäälastele ei pea jutustama, kes oli Kalju Ruuven, see tõestab teatri kohta Otepää kultuuriloos.»

Kuidas tähistate teatri juubelisünnipäeva?

«Harrastusteatri nimetus anti küll oktoobripühade ajal novembris 1957 ja seda peame ka tänase teatri sünniajaks, aga juubeliüritus on nihkunud veidi edasi, sest teatrirahvas seostab seda Kalju sünnipäevaga 3. detsembril. Nõnda siis juhtus sel korral sobiv olema 8. detsember. Päev algab kell 10 kultuurikeskuses meenutuste hommikuga, kus heidame pilgu Heino Mägi abiga teatritegemise aega Otepääl enne teatri sündi, Aili Miksi abiga viimase 50 aasta tegemistesse ning kõike seda põimib üheks kenaks jutuajamiseks Valdur Sepp.

Pärast seda meenutame teatrirahva ja külalistega lahkunud näitlejaid küünalde süütamisega nende kalmudel Otepää kalmistul.

Kell 17 aga avame eesriide kultuurikeskuses, kus laval on Ardi Liivese «Ärimeeste» järgi Ivari Viigimetsa instseneeritud ja lavastatud esietendus «Äri- ehk ärategemise kunst» (etendus on tasuta). Ja muidugi ei saa pidada juubelit ilma korraliku peota sõprade ja külaliste seltsis.»

Millisena näeb teater oma tulevikku?

«Tahaks kahtlemata öelda, et tulevik on tegus ja tore ning sellise tuleviku nimel ka tegutseme, aga elu, täis üllatusi, teeb omad korrektiivid ja ehk on tulevikust kindlam rääkida siis, kui sellest on saanud minevik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles