Ugala tuleb Valka nostalgiakomöödiaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Soro (vasakul), Arvo Raimo ja Meelis Rämmeld.
Aarne Soro (vasakul), Arvo Raimo ja Meelis Rämmeld. Foto: Ugala

Teisipäeval, 18. märtsil mängib Viljandi teater Ugala Valga kultuurikeskuses Andrus Kivirähki nostalgilist komöödiat «Helesinine vagun».

Lavastus püsib Ugala repertuaaris juba viiendat hooaega ning pole hirmugi, et saalid niipea tühjaks võiks jääda.

Põhjust sellele menule pole ilmselt tarvis kaugelt otsida – see on loos ja lavastuses endas. Kõneleb ju «Helesinine vagun» asjadest ja nähtustest, millega igaühel meist oma suhe.

Andrus Kivirähki näidendi tegevus toimub siin ja praegu, ühe tubli ja eduka noormehe kolmekümnendal sünnipäeval. Lõviosa loost moodustavad meenutused aegadest, mis peategelase ja tema sõprade jaoks tähistavad lapsepõlve – nõukogude aja lõpuosa koos kõigi oma veidrustega.

Pioneeriaktused, Brežnevi matus, maiparaadid ja Soome televisioon .... Tagantjärele vaadates oli see omal moel armas ja naljakas.

Naljakas on ka lollitada naabrimehega, kes eelmisest põlvkonnast. Ometi mäletab see põlvkond teistsugustki nõukogude aega ... Nagu noorem, kahekümneste oma mäletab hoopis muud.

Kindlasti ei tasu karta, et selles loos igatsetakse taga minevikuks saanud süsteemi. Pigem lapsepõlve, mis tagasi vaadates ikka heledatoonilisena tundub. Aga lapsepõlv saab otsa ja maailm muutub.

«Helesinise vaguni» lavastaja on Taago Tubin, kunstnik Mihkel Ehala, mängivad Aarne Soro, Meelis Rämmeld, Gert Raudsep, Tanel Ingi, Kata-Riina Luide ja Arvo Raimo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles