Tuleviku transpordist

Siim Kallas
, Euroopa Komisjoni asepresident
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konverentsi peaesineja on endine Euroopa Komisjoni asepresidentja Eesti ekspeaminister Siim Kallas
Konverentsi peaesineja on endine Euroopa Komisjoni asepresidentja Eesti ekspeaminister Siim Kallas Foto: Erakogu

Viimati Eestis olles käisin Balti jaamas, et näha, mismoodi uued rongid välja näevad. Täitsa imelik tunne oli. Mitukümmend aastat oleme harjunud lääne toodetega, ega rong pole ju midagi erilist. Aga on. Raudteel on, imelik küll, teatud sümboolne tähendus.

16.–18. oktoobrini toimuvad Tallinnas üle­euroopalised transpordivõrgustiku päevad, niinimetatud TEN-T. See on suurejooneline üritus, mis on omamoodi kokkuvõte rohkem kui kolm aastat kestnud pingelistest läbirääkimistest ja vaidlustest. Eriarvamused, erihuvid – kõik tuli kuidagi kokku panna.

Praeguseks on Euroopa Liit heaks kiitnud Euroopa transpordivõrgustiku plaani ja selle rajamiseks aastail 2014–2020 vajalikud eelarvesummad. Summa on kolm korda suurem kui eelmises eelarveraamistikus. Tähelepanuväärne ajal, kui eelarvekulutusi kokku tõmmatakse. Aga eriti tähelepanuväärne on, et ette on nähtud eraldi summa Euroopa Liidu idapoolsete riikide paremaks ühendamiseks läänepoolsete riikidega. See on suur asi, millel on sümboolne tähendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles