Eesti motokrosside vanaisa saab kahekümne viie aastaseks

, Mulgikrossi korraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala/Scanpix

Mulgikrossist on saanud Baltimaid ja Soomet ühendav rahvusvaheline motokross, mis alati ka suure hulga publikut kokku toob. Tänavu toimub jõuproov juba 25. korda.


Mulgikrossi korraldajad on enda eesmärgiks seadnud kõrgetasemelise, võistlusliku ning vaatemängulise motokrossi läbiviimise. Selline suhtumine meeldib ka sõitjatele, sest enamusele neist on tegu ainukese võimalusega aasta jooksul Eestis täismaja ees võistelda.

Nii nagu juba 24 kevadet enne, täitub Viljandi ka tänavu Soome autode ja sõitjatega terveks nädalaks, sest soomlased on siin järjekordses treeninglaagris, millest võtab osa ühtekokku 75 sõitjat. Kokku on tänavu krossile registreerunud 195 sõitjat: Eestist 85, Lätist 25 ja Leedust seitse.

Paljudele kohalikele on motokrossile tulijad teretulnud kliendid. Krossimehed on selline rahvas, kes ei armasta säravaid hotelle, eelistades kodumajutusi ja turismitalusid, sest porised mehed, riided ja rattad tuleb ju igal õhtul puhtaks pesta ning seda hotellides teha ei saa. Aastatega on turismitalud ja kodumajutajad motomeestega harjunud ning nende vajadusi arvestama õppinud.

Sellel aastal kujuneb oluliseks huviobjektiks soomlaste seas kindlasti Sõmerpalu krossihall: sarnast asja nende rikkas riigis polegi.

Juubeli puhul otsustasid korraldajad sellel aastal lubada tasuta üritust vaatama kõik õrnema soo esindajad ja alla 120 cm poisid, sest siiani on just neid olnud motokrossi vaatamas kordades vähem kui mehi. Teadmine, et motokross on üritus, mida hea külastada kogu perega, juurdub visalt.

Kõik sai alguse aastal 1986, kui tolleaegse Gagarini sovhoosi aktivistid otsustasid Gagarini esimese kosmoselennu 25. aastapäeva tähistamiseks aprilli kolmandal laupäeval motokrossi korraldada. Sellega sooviti tolleks ajaks uinunud Viljandi motokross uuele tõusule viia.

Kohe hakati ka üritusele nime otsima. Kui korraldajad Viljandi motoklubis asju ajasid, jäi ühele neist silma Mati Reinupi ringrajaratta gondlil ilutsev kiri «Mulk». Hakkaski peale keskustelu, mille tulemusena võistluste nimeks Mulgikross sai. Kuna jõuproov toimub Mulgimaal Paistu vallas Holstre-Nõmme krossirajal (17. aprillil), on nimi igati sobiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles