Tsüklon tõstab iilid tormiseks

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuul on paljudes kohtades tugev.
Tuul on paljudes kohtades tugev. Foto: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

Atlandil pöörleb suur madalrõhuala ja selle lõunaservas tekkis teisipäeval väike osatsüklon, mis jätkas teed üle Briti saarte Põhjamerel. Eile, 17. oktoobril jõudis see Taani ja nõrgenes üürikeseks, sest ookeanilt kaasatoodud soe õhumass ammendus.

Reede öösel jõudis tsüklon Läänemerele ja aktiviseerus uuesti. Ägenemiseks lõi soodsad tingimused tsükloni tagalasse voolav külm ja kuiv õhumass. Reede päeva jooksul liigub aktiivne keeris kiiresti üle Soome lahe ja jõuab õhtuks juba Laadoga äärde.

Aktiivse tsükloni vahetus läheduses on meil väga tugevat tuult oodata. Läheneva tsükloni eel tugevneb pisut lõuna- ja edelatuul, puhangud tõusevad Eesti rannikuvetes kuni 15 m/s. Tsükloni järel pöördub tuul loodesse ja paisub tormiks. Läänemerel tugevneb pärast keskööd Rootsi rannikult alates loodetuul puhanguti 25 m/s.

Eesti rannikuvetes tõusevad reede päeval loodetuule puhangud üle 20 m/s, Hiiumaa ja Saaremaa rannikul kuni 25 m/s. Sisemaal on tugevamat tuult oodata reede õhtul, tõenäoliselt võivad puhangud ulatuda 17 m/s.

Reede hommikul kella 8 ajal oli Valgas õhutemperatuur 7,9 kraadi. Tuule tugevus oli 4,1 m/s. puhangud ulatusid aga kuni 8 m/s. Otepääl oli õhutemperatuur 7 kraadi, tuule tugevus aga 3,1 m/s.

Tuule kiirus võib täpsustavate ümberarvutuste käigus muutuda ja seda saab jälgida ilmateenistuse veebilehel. Laupäeva öösel tuul järk-järgult nõrgeneb.

Madalrõhkkond toob kaasa intensiivse vihmasaju. Reede õhtul aga vahetub õhumass külmema vastu ja vihma sekka tuleb lörtsi. Laupäeva öösel jääb sajuhoogusid harvemaks ja õhutemperatuur langeb sisemaal 0°C ümbrusse. Märgadel teedel tuleb sel juhul libedusega arvestada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles