Jokk-suhtumine võib loodust kahjustada

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksik tamm künkal.
Üksik tamm künkal. Foto: Ülle Kübarsepp / Valgamaalane

Esmaspäeval, 3. mail esitas Erakonna Eestimaa Rohelised (EER) fraktsioon Riigikogu menetlusse looduskaitseseaduse muutmise seaduse eelnõu, millega täpsustatakse kaitstaval loodusobjektil kehtivatest kitsendustest teavitamise korda.

Looduskaitseseadust täiendatakse sättega, mis kohustab kaitstaval loodusobjektil asuva kinnisasja valdajat teavitama tema tellitud töid teostavaid isikuid objektil kehtivatest kitsendustest.

Kehtivas looduskaitseseaduses selline kohustus puudub, mistõttu võib tekkida olukord, kus kinnisasja valdaja korraldusel teevad kolmandad isikud kaitstaval loodusobjektil heauskselt töid, mis seal tegelikult keelatud, ja loodusobjekti kahjustada.

Roheliste fraktsiooni liikme, Riigikogu maaelukomisjoni aseesimehe Aleksei Lotmani sõnul tingis vajaduse muudatuseks konkreetne kohtulahend, kus Edelaraudtee Infrastruktuuri AS ei teavitanud alltöövõtjat kehtivast kitsendusest, mistõttu kahjustati metsise püsielupaika, kuid kohus leidis, et seadust otseselt ei rikutud.

"Seega on praegu kehtiva seaduse järgi võimalik olukord, kus looduse ilmne kahjustamine osutub "juriidiliselt korrektseks" tegevuseks," selgitas Lotman. "Ilmselgelt pole see ühiskonna huvides ja seega vajab looduskaitseseadus täpsustamist."

Looduskaitseseaduse täiendusega tagatakse kinnisasja valdaja kohustuste senisest selgem määratlus ning kaitsealuste liikide püsielupaikade ja teiste loodusväärtuste senisest parem kaitse. "Selle eelnõu seaduseks saamisel paranevad oluliselt kaitsealuste liikide tulevikuväljavaated," märkis Lotman.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles