Linna mainet kahjustanud MTÜ otsekui haihtus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil oleval majal Valgas aadressil Kungla 46 ega selle omanikul pole petuskeemiga vähimatki seost – mainitud aadressi valisid kahtlase MTÜga seotud isikud ilmselt huupi.
Pildil oleval majal Valgas aadressil Kungla 46 ega selle omanikul pole petuskeemiga vähimatki seost – mainitud aadressi valisid kahtlase MTÜga seotud isikud ilmselt huupi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Äriregistri andmetel Valgas tegutsev MTÜ kadus pärast toetusraha kättesaamist nelja tuule poole. Tegelikult on väidetavate petiste ja linna maine kahjustajate seos Valgaga enam kui küsitav.

Nimelt selgus lähemal uurimisel, et juhtunu keskmes oleva MTÜ Aktiivsed Kodanikud juriidiline aadress on tõepoolest Valga, Kungla 46, kuid sel aadressil elab ja pakub majutusteenust valgalane Aare Järve, kes pole enda kinnitusel sellisest MTÜst kuulnudki.

MTÜ tegemisi samuti kajastanud Postimehe artiklist selgub, et raha küsiti programmi Euroopa Noored Eesti büroost rohkem kui kümnepäevase rahvusvahelise suhtlus- ja kultuuride vahetuse projektile. Ürituse kogumaksumuseks nimetasid rahaküsijad 24 000 eurot.

Raha kadus teadmata suunas

Mingit kahtlust Euroopa Noorte bürool partnerite suhtes ei olnud, kuna sel kevadel olid nad ühe projekti juba edukalt korraldanud. Euroopast leitigi huvitatud noored, kes saabusid üle-eelmise nädala lõpus Eestisse Lätist, Ungarist ja Rumeeniast. Midagi aga ei toimunud ja külalised leidsid end Viimsist laohoone moodi majast.

Piinliku olukorra oli sunnitud päästma Euroopa Noored Eesti büroo, mis otsis segaduses välismaalastest noortele sobiliku ööbimispaiga ja saatis mitu bussitäit noori järgmisel päeval oma kodumaale tagasi.

MTÜ Euroopa Noored Eesti büroo juhataja Reet Kost ütles, et sellist juhtumit pole neil viimase 16 aasta töös ette tulnud ning miski ei viidanud sellele, et MTÜd Aktiivsed Kodanikud ei saa usaldada.

«Büroo esitas esmaspäeval politseile avalduse ning loo asjaolude väljaselgitamine on edaspidi nende pädevuses,» andis Valgamaalasele teada büroo avalike suhete ja teavitusvaldkonna koordinaator Annika Teder.

Aare Järve ütles, et oli Postimehes ilmunud artiklist küll midagi kuulnud, kuid kuna seal ei olnud MTÜ aadressi  täpsemalt välja toodud, ei osanud ta ennast sellega esialgu kuidagi seostada.

«Täna (neljapäeval – S. L.) helistas mulle üks linnavalitsue ametnik, kes päris, kas olen teadlik, et minu aadressil on registreeritud see kurikuulus MTÜ, kes on mingi fondi raha hakkama pannud,» sõnas mees. Ta kinnitas, et ei ole iialgi ei sellenimelisest MTÜst ega nende asutajatest midagi kuulnud. Kas see, et MTÜ tema elukoha aadressile registreeritud, on juhus või pahatahtlikkus, mees arvata ei osanud.

«Läbi interneti on firmat lihtne asutada. Seni kui meie riigis saab firmasid asutada ükskõik missugusel aadressil ning seda ükski instants ei kontrolli, saavadki taolised juhtumid toimuda. Kust peaksin teadma, võib-olla on minu aadressil ka teisi firmasid registreeritud,» rääkis Järve.

Firma aadress asutaja vastutusel

Äriregistri registrite osakonnast vastati Valgamaalase järelepärimisele, et kui asutamisdokumendid esitatakse läbi e-portaali, kinnitab esitaja digiallkirjaga esitatud andmete õigsust ja keegi neid üle ei kontrolli. «Kui dokumendid esitatakse notari kaudu, võib-olla tema kontrollib,» ütles ametnik telefonis.

Valga notar Katri Kutsar sõnas, et tegelikult ei ole ka notaril firma registreerimisel aadressi kontrollimise kohustust. «MTÜdel ongi reeglina asukoht eraisiku korter või elamu. Kui aadressiks märgitakse asukoht, mis pole asutaja omandis, peaks tal olema omaniku luba firma sellele aadressile registreerimiseks, kuid üldreeglina ei kontrolli ka seda keegi,» sõnas Kutsar.

Seda, et äriregistril pole kohustust aadressi kontrollida, kinnitas ka Valga linnavalitsuse linnamajandusameti spetsialist Tiina Liivlaid.

«Firmad võivad aadressiks panna mida iganes,» lisas ta. Tema puutus probleemiga kokku mõni aasta tagasi, kui linnasauna aadressile oli registreeritud ehitusfirma. «Avastasime selle, kui nimetatud aadressile hakkasid tulema kirjad. Märgukirjaga andsime äriregistrile valeandmetest teada. Seda peaks tegema ka Järve.»

Ka Harju maakohtu registrite osakonnast kinnitati Valgamaalasele, et registripidaja aadressi ei kontrolli. Küll aga algatab registripidaja järelevalve, kui talle on teatavaks saanud, et ettevõtja aadressil ei asu.

Firma registreerimisel jääb seega aadress asutaja südametunnistusele ning ükski kodanik ei saa olla kindel, et tema elukohta pole registreeritud ühtegi firmat. Seni, kuni firma mingite pahandustega hakkama ei saa, jääbki see teadmata. Ka Valgamaalasel ei õnnestunud nimetatud MTÜ puhul Valga linnaga seoseid leida.

Järve arvas, et kuna lugu teda isiklikult ei puuduta, ta ennast häirida ei lase. «Helistasin juba äriregistrisse, kuid öeldi, et pean neile kirjalikult pretensiooni esitama. Mõtlen veel, kas hakkan sellega aega raiskama,» nentis Järve. Sellega oli ta aga päri, et taolised juhtumid kahjustavad linna mainet.

MTÜ AKTIIVSED KODANIKUD

Läinud aasta märtsis loodud MTÜ Aktiivsed Kodanikud koondab oma kodulehe andmetel ligi 30 kooli- ja ülikoolinoort, kelle eesmärk on propageerida öko-elustiili. Asutajaliikmed on äriregistri andmetel 1962. aastal sündinud Galina Malkerova ja 1992. aastal sündinud Jekaterina Andresson. Juhatuse liikmeks on lisaks Andressonile veel 1990. aastal sündinud Daria Ynnelik.

Allikas: Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles