Rally Estonia laieneb

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurt rallisündmust on nüüd võimalik ka Emajõe Ateenas kaeda.
Suurt rallisündmust on nüüd võimalik ka Emajõe Ateenas kaeda. Foto: Timo Arbeiter

Hiljuti said eestlased rõõmusõnumi: Rally Estonia tiim sai FIA Euroopa autoralli meistrivõistluste etapi korraldusõiguse. Tõrvatilk meepütis on otepäälastele aga võistluse osaline minek Tartusse.

Rally Estonia kodulehelt saab teada, et 2014. aasta auto24 Rally Estonia tegevus Lõuna-Eestis on laienenud. Traditsiooniliselt asuvad võistluskeskus, hooldusala ning kaubandus- ja teemaalad Otepääl Tehvandi spordikeskuses. Kiiruskatsed sõidetakse Valga-, Tartu- Põlva- ja Võrumaa teedel. Katsete kogupikkus on umbes 235 kilomeetrit.

Auto24 Rally Estonia stardi- ja finišipoodium asub uuel aastal aga Tartu kesklinnas, kus sõidetakse ka linnakatse ning kus reede õhtul on suurel laval kontsert. Samuti asub Tartus rallijärgne kinnine park.

Võistluse peakorraldaja Urmo Aava rääkis, et põhjus, miks ralli Tartusse laieneb, on väga lihtne: kuna EMi etapp toob pealtvaatajaid hulganisti juurde, ei jätku Otepää ümbruses majutusvõimalusi. Prognoositav pealtvaatajate arv ulatub 50 000ni.

Häda hotellikohtadega

«Juba kaks viimast aastat oleme Otepää piirkonnas olnud hädas hotellikohtadega. Sellepärast hajutasimegi osa asju Tartu peale,» ütles Aava.

Lisaks tuleb juurde ka liikluskorralduse aspekt. Ümberkorraldusega loodetakse liiklust hajutada, et ei tekiks nii palju ummikuid.

«Kui Otepää ümbruse inimestel või ettevõtjatel on hirm, et viime ralli ära, siis kinnitan, et see, mis on seal olnud, jääb olema. Rahvas endiselt liigub ja ralli on tehniliselt ikka Otepää ümbruses. Keegi ei kaota, vaid sama olukord säilib. Võib-olla isegi tuleb pealtvaatajaid Otepää ümbruses juurde. Lihtsalt me ei saanud jääda ainult Otepääle – poleks välja vedanud,» seletas Aava otsuse tagamaid.

Ta on aga nõus, et tähelepanu jaguneb nüüd eri piirkondade vahel. «Me ei saa teha sedasi, et ütleme: minge Tartusse. Vaatasimegi, kus oleks see piir, mida Tartus teha, et rallivaataja liiguks nii Otepääle kui Tartusse. Pidime asju natuke liigutama ja balanssi ajama,» seletas Aava.

Peakorraldaja hinnangul pole otepäälastel põhjust pettumuseks. «Otepääle jäävad nii teeninduspark kui kaubandusalad. Kui keegi nuriseb, et viisime kontserdi Tartusse, siis ütlen, et oleme neli aastat seda siin teinud ja igal aastal on pealtvaatajate arv olnud meile kurvastuse koht,» lausus Aava.

Ta rääkis, et kui kontsert Tartus toimub, on oodata ka rohkem publikut, mis annab põhjuse lavasid ehitada ja esinejaid kutsuda. «Tartu on kontserdile parem koht. Rallimelu jääb aga Otepääle ikka alles. Kõik on hästi, ei ole mõtet pabistada,» ütles Aava.

Tuleb Otepääle siiski kasuks

SA Otepää Turismi juhatuse liikme Margo Krüünvaldi sõnul on piirkonnale olnud algusest peale teada, et Rally Estonia meeskond on seadnud endale kindla eesmärgi kasvada ning talle teeb heameelt, et see on neil õnnestunud.

«Arvestades korraldajate eesmärke, ei keskenduks ma sellele, kas Rally Estonia on Otepää piirkonnale oluline sündmus. Kahtlemata on. Asja sisu näen laiemalt. Sellist laadi suurvõistlus, mis on rahvusvaheliste mõõtmetega, tuleb kasuks Lõuna-Eestile ja kogu Eestile tervikuna. Tegemist on ju maineüritusega,» rääkis Krüünvald.

«Mis Otepää piirkonda puudutab, siis tõenäoliselt hindab iga siinne ettevõtja seda spordisündmust kõrgelt. See toob piirkonda väga palju külastajaid nii Eestist kui välismaalt, kes tarbivad siinseid teenuseid,» lisas Krüünvald.

«Küsimusele, kas see otsus tervikuna turismivaldkonda mõjutab, saab vastata julgelt: mõjutab küll. Ürituse maht ju kasvab. Mis meie Otepää piirkonda puutub, ei ole me enam keskpunktis. See aga tähendab, et tuleb olla endiselt usaldusväärne partner ja teha veel paremat koostööd Rally Estonia meeskonnaga,» rõhutas Krüünvald.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles