Välja tuli sadu tuhandeid salasigarette

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgast leitud salasigaretid
Valgast leitud salasigaretid Foto: Maksu- ja tolliamet

Veebruari alguses tegid maksu- ja tolliameti liikuvkontrolli talituse ametnikud Valga linnas läbiotsimisi ja leidsid kokku 330 820 salasigaretti.

Väärteomenetluse käigus otsiti läbi üks Valga kesklinnas asuv hoone ning selle juurde pargitud sõiduauto. Hoonest leiti 36 020 salasigaretti ning sõidukist 7400 salasigaretti. Sigaretid enda omaks tunnistanud keskealine meesterahvas andis vabatahtlikult välja ka teises hoones hoiustatud 287 400 salasigaretti. Sigarettidel olid Vene Föderatsiooni ja Valgevene maksumärgid. Kogu leitud kraam läheb hävitamisele.

Kuna avastatud salasigarettide kogus oli suur, alustati sigarette enda valduses hoidnud meesterahva suhtes kriminaalmenetlus ning süüdimõistmisel võib kohus määrata talle karistuseks rahatrahvi või kuni kolmeaastase vabadusekaotuse.

Turu-uuringu firma Nielsen regulaarse niinimetatud tühja paki uuringu kohaselt oli 2013. sügisel 20,7% Eestis leitud tubakatoodete pakenditest võõramaiste maksumärkide ja tervisehoiatustega. Salakaupa tarbitakse enim Kohtla-Järvel (48% leitud tühjadest pakkidest), Narvas (43,5%), Sillamäel (41%), Maardus (40%), Valgas (39%) ja Jõhvis (43,8%). Üleriigiliselt on salaturg 2012. aasta sügisese uuringuga võrreldes vähenenud 4,3%.

Maksu- ja tolliameti (MTA) tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu sõnul on amet seadnud eesmärgiks vähendada otsustavalt sigarettide salaturu osakaalu ja aktsiisikadu riigieelarves. Selle eesmärgini jõudmiseks on MTA võtnud erilise tähelepanu alla salasigarettide müüjad eriti salasigarettide tarbimise poolest probleemsetes linnades, sealhulgas Valgas. Ent sama oluline on muuta salasigareti tarbija käitumist.

Koidu sõnul näitab eelmistel aastatel saadud kogemus, et tarbija on tegelikult valmis salasigarettidest loobuma ning ostma legaalseid sigarette, kui ta mõistab, et salasigarettide ostmine toetab kurjategijaid ja kuritegevust.

«Tavatarbija ei tea, et salasigarettide müük on reeglina organiseeritud kurjategijate poolt, ning et selle varjus turustatakse tihtipeale ka salaalkoholi ja narkootikume. Salasigarettide müüjate kaudu jõuavad sigaretid pahatihti ka alaealisteni,» selgitas Koidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles