Valgat tabas suitsuandurite ostubuum

Eveliis Vaaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga Tamrexi kaupluse klienditeenindaja Kersti Tiiveli sõnul oli temale esialgu üllatus, kui märtsis hakkasid suitsuandurid poes kaubaks minema nagu soojad saiad. Alles hiljem sai ta teada, et märtsis kontrollitakse andurite olemasolu ja töökorda aktiivsemalt.
Valga Tamrexi kaupluse klienditeenindaja Kersti Tiiveli sõnul oli temale esialgu üllatus, kui märtsis hakkasid suitsuandurid poes kaubaks minema nagu soojad saiad. Alles hiljem sai ta teada, et märtsis kontrollitakse andurite olemasolu ja töökorda aktiivsemalt. Foto: Eveliis Eek / Valgamaalane

Tõik, et märtsis on päästeametil erilise tähelepanu all kodude tuleohutuse kontroll, on tekitanud suitsu­andurite ostubuumi ka Valgas.

Valgas on nii Tamrexi kaupluses kui Maximas suitsuandurite müük märtsis kolmekordistunud. «Müüme andureid mõnikümmend tükki kaupluse kohta kuus. Oleme varunud neid nüüd piisavalt juurde, et ka siis, kui ostuaktiivsus veelgi tõuseb, meil neid ikka müügil oleks,» ütles Maxima kommunikatsioonijuht Erkki Erilaid.

Tamrexi kommunikatsiooni­spetsialist Diana Karmo usub, et suitsuandurite läbimüük kolmekordistus Tamrexis seoses suurenenud tuleohutuskontrolliga.

«Meile näitab see, et Eesti kodudes ei ole tuleohutusega asjad siiski veel päris korras. Paraku on kõikide reeglitega nii: üks osa inimestest täidab reegleid sellepärast, et saab aru, miks need head on. Teine osa aga seetõttu, et reegel kehtestati, kolmas osa täidab reeglit ainult siis, kui on oht karistada saada. Jääb veel seltskond inimesi, kes põhimõtteliselt ühtki reeglit ei täida,» rääkis ta.

Tamrexis müüdavatest suitsuanduritest, mis jäävad hinnavahemikku 10–27 eurot, lähevad kommunikatsioonispetsialisti sõnul kõige enam kaubaks 10- ja 14eurosed andurid. Maximas on Erilaiu sõnul müügil vaid üht tüüpi andur – optiline, millel hind 6.99.

Samas ei ole Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Astra Pintson-Käo sõnul eesmärk mitte inimesi trahvida, vaid pigem teema uuesti esile tõsta. «Inimeste turvalisus on ennekõike nende endi teha. Kontrollid teenivad eelkõige tähelepanu juhtimise ja selgitamise, mitte trahvimise eesmärke,» ütles ta. Maksimaalne trahvimäär anduri paigaldamata jätmise eest on 1200 eurot.

Trahvihirmust võidavad kõik

Kuigi Karmo sõnul on tõenäoline, et tormijooksu suitsuanduritele on põhjustanud trahvihirm, võidavad tema sõnul sellest kõik.

«Lisaks tuletab selline aktsioon ka neile, kel suitsuandurid kenasti olemas, meelde, et aeg on kontrollida anduri töökorda. Selleks piisab, kui mõneks sekundiks testnupp alla vajutada. Kui andur selle peale piiksu teeb, on sellega kõik korras ja võib öösel rahuliku südamega magada,» rääkis ta.

Patarei tühjenemisest annab tema sõnul enamik kaubandusvõrgus müüdavaid suitsuandureid ka perioodiliste piiksudega märku. «Sel juhul tuleb patarei kohe uue vastu vahetada, sest tulekahju ei hüüa tulles.»

Karmo sõnul on oluline, et kodudes oleks tuleohutuse aspektist lähtuvalt kõik kontrolli all, sest punane kukk kord tulles armu juba ei anna. «Varas jätab seinadki alles, tuli võtab kõik,» hoiatas ta.

Päästeameti peadirektori asetäitja Alo Tammsalu ütles, et inimesed, kes jätkuvalt eiravad neile aastaid seadusega kehtinud suitsuanduri paigaldamise ja selle korrasoleku tagamise kohustust, riskivad täiesti teadlikult oma pere ja naabrite elu ning varaga. «Võin julgelt välja öelda, et suitsuanduri paigaldamata või selle patareide vahetamata jätmine on pahatahtlik oma lähedaste suhtes,» rõhutas Tammsalu.

Ohutust kontrollitakse aasta ringi

Pintson-Käo sõnul ei kontrollita tuleohutust mitte ainult märtsis, vaid aasta läbi. «See on järelevalveinspektorite otsene tööplaanist tulenev ülesanne. Suitsuandurite olemasolu ja kütteseadmete korrasolekut vaatavad sündmustepõhiselt igapäevatöö käigus ka päästjad ja menetlejad,» rääkis ta.

Märtsis pööratakse aga probleemile suuremat tähelepanu. «Koostöös omavalitsustega külastatakse rohkem sotsiaalkortereid ja koos korteriühistutega vaadatakse tuleohutuse olukorda terves ühistus. Kontrollist teatatakse ette,» rääkis ta.

Põhjus, miks suitsuandurite olemasolu ja töökord on teravalt üles kerkinud just praegu, on tõsiasi, et tulekahjudes hukkunute eluruumides puudusid suitsuandurid. «See teema on vaja uuesti üles tõsta. Kontrollitava sihtgrupi valimi koostamisel on kasutatud tulekahjude analüüsi,» selgitas Pintson-Käo.

Tammsalu sõnul on suitsuandur vajalik puhkenud tulekahju võimalikult kiireks avastamiseks, kui veel ei ole ohus inimeste elu ning tuli pole teinud suurt kahju.

«Inimesed kipuvad tulekahju tekkimisvõimalust ja selle levimise kiirust sageli alahindama, sest eluruum võib suitsu ja leekidesse mattuda viie minutiga, kuid suitsuandur aitab tulekahju tuvastada minutiga. Hoolige oma vanemate, laste ja naabrite eludest. Suitsuanduri paigaldamine on selleks lihtsaim ja odavaim viis,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles