Otepää vallajuhid läksid tülli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novembris sõlmisid Jaanus Raidal (vasakul) valimisliidust Otepää ja Kuldar Veere liidust Otepää Kodanik koostööleppe valla juhtimiseks. Kolmas osapool oli Urmas Kuldmaa IRList.
Novembris sõlmisid Jaanus Raidal (vasakul) valimisliidust Otepää ja Kuldar Veere liidust Otepää Kodanik koostööleppe valla juhtimiseks. Kolmas osapool oli Urmas Kuldmaa IRList. Foto: Fotomontaaž Avo Meeks

Otepääl läksid tülli koostööleppe teinud valimisliidud Otepää Kodanik ja Otepää. Volikogu esimees Jaanus Raidal liidust Otepää tahab alustada läbirääkimisi koalitsiooni loomiseks Reformierakonna ja valimisliiduga Meie Kodu.

Vallavanema ja valimisliidu Otepää Kodanik juhi Kuldar Veere sõnul saab kõik otsused volikogus vastu võtta – selleks ei pea olema koalitsiooni ja opositsiooni. «Tähtis on, et võim toimiks,» sõnas ta. «Minu vaimusilmas on ideaallahendus jätkuvalt kõikide osapoolte koostöö. Aeg näitab, kas see toimib.»

Veere rõhutab, et kuna koalitsioonilepingut ei ole, ei saagi öelda, et Otepää volikogus on koalitsioon ja vastasleer. Samas on pärast valimisi Reformierakond ja valimisliit Meie Kodu just opositsiooni rolli võtnud.

Kokkulepped volikogus

«Kuldar on väga palju mõtlemata väljaütlemisi teinud. Kui käed alla kukuvad, peavad teised midagi tegema. Valimisliidud ja erakonnad ju jäävad volikokku. Kokkulepped peavad olema, muidu pole programmidel mõtet,» sõnas volikogu liige Aivar Nigol Reformierakonnast. «Tal on teisigi nägemusi olnud, mis ajas muutuvad. Kõigepealt tuleb teravad nurgad maha lihvida, mida nad ise on tekitanud.»

On räägitud, et valimisliidud Otepää ja Meie Kodu ning Reformierakond tahavad luua koalitsiooni, mis kukutaks võimult Otepää Kodaniku. «Kui sellel oleks selge alus, oleks eile (neljapäevasel volikogu istungil – M. V.) vähemalt umbusaldus esitatud,» ütles Veere. «Järelikult neil midagi sellist kokku lepitud ei ole.»

Volikogu istung venis kella kolmest päeval peaaegu õhtul üheksani. «Jaanus Raidal kasutas kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse ja põhimääruse vastaseid võtteid,» lausus Veere istungi kohta.

Kui volinikud vaielnud Raidalile vastu, et tema «võtted» ei ole lubatud, olevat ta vastanud: «Võtan vaheaja ja kui ei sobi, kaevake mind kohtusse.» See näitabki Veere sõnul Raidali suhtumist. Ta tõi näite ka sellest, et Raidal teeb otsuseid teistega arutamata: kutsus lipupäevaks Otepääle delegatsiooni Toksovost.

«Valimisliit Otepää ise teatas, et tema enam koostööleppes ei osale. Küsige neilt, mis põhjused on,» ütles Veere. Volikogu istungil teatas aga Veere sellest, et koostöölepe ei kehti. «Meie nentisime fakti: koostööleping tuleb lugeda lõppenuks.»

Erinevad selgitused

Raidal leiab, et Veere peab teda kui volikogu esimeest liiga kohusetundlikuks. Näiteks on Raidal olnud kriitiline käsunduslepingute suhtes, mille Veere sõlmis Urmas Kuldmaa (IRL) ja Silver Eljandiga (VL Otepää). «See oli näotu, et manipuleeriti volinikega. Vallavanem oli väga närviline sel teemal.»

Raidal tegi enda sõnul Veerele ettepaneku ametist tagasi astuda, millega viimane ei nõustunud. Peale selle ei suutvat Veere asju läbi rääkida ning koostöö ei suju.

Praegu tahab Raidal alustada koalitsiooniläbirääkimisi Reformierakonna ja valimisliiduga Meie Kodu. «Otepää Kodanik on oma aktsiad maha mänginud. Ta on algusest peale lõhkunud meie koalitsiooni,» sõnas Raidal.

«Meie küll aru ei saanud, kas koostöölepe kehtib või kas on kehtinud. Rääkigu asjad selgeks. Üks süüdistab üht, teine teist,» meenutas istungit Nigol.

«See tuli üllatusena. Selge on aga see, et praeguse olukorraga me rahul ei ole. Meetoditega, kuidas valda juhitakse: käsin, poon ja lasen,» leiab Siim Kalda valimisliidust Meie Kodu. «Kui Jaanus Raidalilt tuleb pakkumine, istume kindlasti laua taha.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles