Arvestite vahetus käib täies hoos

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaal on kauglugemisele üle viidud juba üle 3000 arvesti.
Valgamaal on kauglugemisele üle viidud juba üle 3000 arvesti. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Aastaks 2017 peavad igal pool üle Eesti toimima uut tüüpi kaugloetavad elektriarvestid. Mõõteriistade vahetus on täies hoos ning kuuendik Valgamaa koduklientidest ei pea enam näite teatama juba praegu.

Arvestid edastavad andmed kesksüsteemi, kesksüsteem aga omakorda elektrimüüjatele, kus arvestatakse tarbitud elektri hind, mille põhjal esitatakse elektriarve. Elektrilevi OÜ andmetel ei ole tarbijal võimalik uut tüüpi mõõteriistade paigaldusest loobuda. Arvestid kuuluvad võrguettevõttele ja sellel on seaduslik kohustus paigaldada sellised mõõteriistad, mis vastavad nõuetele. Tulenevalt võrgueeskirjast peavad Eestis kõik elektriarvestid toimima kaugloetavana hiljemalt 2017. aasta algusest.

Praeguseks on Elektrilevi koduklientidele paigaldanud üle 246 000 kaugloetava arvesti, millest on kauglugemissüsteemiga ühendatud 103 000.  Elektrilevi kauglugemise programmi juhi Mait Rahi sõnul paigaldatakse ja ühendatakse süsteemiga iga kuu 15 000 – 20 000 arvestit. «Praeguseks ei pea iga kuues Elektrilevi klient enam näitu teatama,» selgitas Rahi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles