Nädala teema: Sangastes tähistatakse rukkipäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merle Tombak
Merle Tombak Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Sangaste lossis austatakse suure pidulikkusega nii rukkikrahv Friedrich von Bergi kui tema aretatud Sangaste rukkisorti. Eesti rukki suvepäeval saab muu hulgas ka näha, kuidas rott rukkisse lastakse. Suvepäeval toimuvast annab ülevaate Sangaste vallavalitsuse kultuurijuht Merle Tombak.

Millal sai alguse Sangaste rukki päeva tähistamine?

«Rukki juubelit on tähistatud ka varem, kuid regulaarselt toimuvad need alates 2000. aastast. Rukkipäeva idee algataja ja eestvedaja on Eesti Rukki Seltsi juhatuse esimees  Leonhard Puksa.»

Teadupärast täitub seoses Sangaste rukkiga tänavu mitu juubelit.

«Selle aasta veebruaris täitus rukkikrahv von Bergi sünnist
165 aastat. Sangaste rukkisort andis esimese saagi 135 aasta eest. Eesti Rukki Selts tähistab aga kümne aasta juubelit. Kõigi nende tähtpäevade auks korraldabki Eesti Rukki Selts laupäeval, 10. juulil Sangaste lossis Eesti rukki suvepäeva, mille avab rukki seltsi patroon president Arnold Rüütel.»

Kas rukkipäevale on Sangastesse oodata ka teisi huvitavaid ja tuntud persoone?

«Sangastesse on lubanud tulla tuntud kirjanik Mats Traat, tekstiilikunstnik Anu Raud, ajakirjanik ja dokumentaalfilmide
autor Mati Narusk. Samuti laulab Voldemar Kuslap. Kõik need tuntud eestlased on Rukkiräägu kultuuriauhinna laureaadid.»

Mida kujutab endast Rukkiräägu auhind?

«Kultuuriauhind on omistatud inimestele, kes oma tegevusega väärtustavad maaelu ja -kultuuri erinevates kunstivormides. Rukkiräägu kultuuriauhinda annab välja Eesti Rukki Selts alates 2000. aastast, kui esimesena pälvis selle aunimetuse Mats Traat. Kultuuriauhinna omistamise idee algataja on tänaseks meie hulgast lahkunud ajakirjanik Vello Pilt.»

Kas rukkipäeval ka head ja ehtsat kodus küpsetatud leiba maitsta saab?

«Iga külaline saab viilu Sangaste rukkist Lea Korbuni küpsetatud koduleiba. Samuti on esindatud Eesti Leivaliidu ettevõtete poolt valmistatu.»

Kas rukkipäevalt ka rukkijahu koju kaasa osta saab?

«Laupäeval avame ka rukkijahu ja -leiva laada, kus osalevad nii koduse kui tööstusliku rukkileiva valmistajad.»

Kes kohalikest taidlejatest pidustuste ajal meelelahutuse eest hoolitsevad?

«Kultuurilise poole eest vastutavad Sangaste taidlejad: esineb naisrühm Tanuke, segarühm Kõvvera Kõdara, regilauluansambel Koidutähed ja pillimees Ilmar Tiideberg.»

Kas tõesti lastakse laupäeval rott rukkisse?

«See kuuldus vastab tõesti tõele. Sangaste lossis esietendub Otepää Rahvateatri lavastus «Rott rukkis». Etenduse autor ja lavastaja on Margus Möll ning kaasa lööb ka nii mõnigi Sangaste inimene.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles