Lipuloo bareljeefid saavad peagi kivisse raiutud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gea Sibola Hansen
Gea Sibola Hansen Foto: Erakogu

Otepää vallavalitsus korraldas koostöös riigikantseleiga Eesti lipu lugu tutvustava bareljeefi ideekonkursi, mille võitis skulptor Gea Sibola Hansen. Nüüd on skulptoril valmis saanud üks täismõõdus bareljeefi kipskavand ja skulptor on alustanud töö kivisse raiumist, andis teada Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuht.

Kokku valmib kaks bareljeefi, mis paigaldatakse Otepää Maarja kirikumüüri piirdepostidele. Ühel on kujutatud sinimustvalge rahvuslipu toomist Otepääle, teisel öölaulupidu kui Eesti taasiseseisvumise sümbolit. Bareljeefid avatakse novembris.

Otepääl pühitseti 1884. aastal esimene sinimustvalge rahvuslipp. Eesti lipuloole pühendatud bareljeef toob Otepää linnaruumis veelgi esile lipupealinnaks olemist. Pastoraadi kompleks lipumuuseumi ja Jakob Hurda monumendiga ning Otepää kirik 1934. aastast pärit ja uute bareljeefidega moodustavad terviku. Kogu Otepää kõneleb sinimustvalge ajaloost.

1935. aastal avati kiriku lääneseinal skulptor Voldemar Melliku loodud Eesti lipulugu tutvustavad bareljeefid. Need hävitati 1950. aastal, taastati skulptor Mati Variku poolt ja taasavati 1989. aastal.

Selleks, et rahvuslipu pühitsemist väärikalt tähistada ja paremini lipulugu välja tuua, otsustas Otepää vald koostöös partneritega jätkata Eesti lipuloo tutvustamist Maarja kiriku juures ning algatada ideekonkursi. Eesti lipu 130. aastapäeva tähistamisel tehti teatavaks võidutöö autor.

Lisaks Otepää kiriku seintel olevatele bareljeefidele on Otepää pastoraadis Eesti lipu tuba, mis plaanis koostöös partneritega välja arendada Eesti lipu keskuseks, et lipulugu oleks väärikalt eksponeeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles