Juhtkiri: Noored trügivad poliitikasse

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ülla Tamm/Valgamaalane

Erinevad valimisuuringud on tõestanud, et madalaim valimisaktiivsus on kõige nooremas vanusegrupis. Miskipärast ei asu 18–20aastased suure hurraaga vastomandatud hääleõigust kasutama. Noorte poliitilist apaatsust põhjendatakse tavaliselt vähese elukogemusega, mistõttu jätavad näiteks vaidlused maksupoliitika erisuste üle neid külmaks.

Nüüd aga soovivad valitsuserakonnad valimisõiguse anda veelgi noorematele. Valimisea langetamise pooldajate peamine argument on arusaam, nagu suurendaks see noortes huvi poliitiliste otsuste vastu, seda eriti kohalikul tasandil. Seega vaadatakse mööda uuringutest, mille kohaselt ka täisealised noored jätavad valimiskastide juurde minemata.

Valimisõigus pole ainus moodus noorte osaluse suurendamiseks ühiskondlikes protsessides. Kohalikul tasandil on selle tarvis loodud näiteks kohalikke esindusorganeid imiteerivad noortevolikogud, mille roll ja tegevuspädevused ootavad jätkuvalt täpsustamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles