Valgamaal lubab suitsupriiks jääda üle 600 õpilase

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuprii klassi võistlus toimub Eestis juba alates 2001. aastast.
Suitsuprii klassi võistlus toimub Eestis juba alates 2001. aastast. Foto: Postimees/Scanpix

Tervise arengu instituudi ennetusprogrammis «Suitsuprii klass» osaleb sel aastal üle Eesti kokku 886 klassi 15 045 õpilasega. Euroopas üks levinumaid noortele suunatud suitsetamisvastaseid ennetusprogramme toimub meil juba 13. korda.

"Valgamaalt osaleb programmis tänavu 13 kooli 48 klassiga ning kokku 635 õpilasega. Eelmisel sügisel olid numbrid vastavalt 13 kooli, 49 klassi ja 579 õpilast," täpsustas tervise arengu instituudi avalike suhete nõunik Maris Jakobson.

Programmis osalevad õpilased on oma allkirjaga lubanud jääda kogu võistluse perioodil ehk oktoobrist aprillini tubakavabaks. Lisaks suitsetamisele ei tohi tarbida ka muid suitsuvabasid tubakatooteid ega teha vesipiipu või e-sigaretti.

Tervise arengu instituudi mittenakkushaiguste osakonna juhataja Anneli Sammel selgitas, et kui mõni õpilane hakkab võistluse jooksul suitsetama või ei suuda sellest loobuda, langeb klass võistlusest välja. Eelmisel aastal oli nende klasside protsent, kus kõik õpilased jäid kuue kuu jooksul suitsupriiks, 85.

Sammeli sõnul on suitsupriiks jäänud klasside arv iga aastaga tõusnud. «Veel kolm aastat tagasi oli programmi edukalt lõpetanud klasside protsent 79,»  lausus ta. «Kuigi riiklikul tasemel ei ole seni tubakateemalist ennetustööd tehtud, on koolide ja õpetajate huvi ennetustöö materjalide ja tegevuste vastu suur. Õpetajad teevad palju ise, et õpilasi motiveerida ja informeerida tubakast loobuma või üldse mitte alustama ning tehtava töö tase on väga hea.»

Ennetusprogrammis ei kasutata õpilaste tubakast eemale hoidmiseks hirmu tekitamise meetodit, vaid hoopis soovitavat käitumisviisi ehk tunnustatakse mittesuitsetamist. Kuna teismeeas on klassikaaslaste ja sõprade mõju kõige suurem, siis peaksid mittesuitsetavad klassikaaslased mõjutama teisi suitsetamist mitte alustama või maha jätma. Samuti on läbi aastate oma käitumisega andnud eeskuju ka õpetajad, kes vähemalt konkursi perioodiks loobuvad koos õpilastega tubakatoodetest.

Kõikide suitsupriiks jäänud klasside vahel loositakse programmi lõppedes, aprilli lõpus, välja 18 rahalist preemiat suurusega 270 eurot, mis on mõeldud matka, ekskursiooni või muu klassiürituse läbiviimiseks. Lisaks toimub tuleva aasta veebruarist märtsini omaloomingukonkurss, kus programmis osalevad klassid saavad esitada teemakohaseid plakateid.

Statistika näitab, et nende 11aastaste kooliõpilaste arv, kes ei ole sigaretti proovinud, on suurenenud. Kui aastal 2006 oli poiste seas neid 62%, siis 2010. aastal 70% ning tüdrukutel vastavalt 82% ja 83%. Värsked andmed noorte tubakatarvitamise kohta avaldatakse märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles