Mundris naised on südameasjaks võtnud rahva kaitsetahte kasvatamise

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised Lõuna piirkonna koormusmatkal
Naised Lõuna piirkonna koormusmatkal Foto: Valga ringkonna fotoarhiiv

Naiskodukaitse Valga ringkond asutati 8. detsembril 1927 ning napilt kuu aega tagasi, 3. detsembril möödus selle taasloomisest 20 aastat. Need paarkümmend aastat on ühe organisatsiooni ja ka inimese elus lühike aeg. Samas siiski piisav, et tagantjärele kokkuvõtteid teha.

Esimesed naiskodukaitse jaoskonnad, mis tollal tegutsesid küll Kaitseliidu naisüksuste nime all, loodi juba 1924. aasta detsembris. Esimeseks naisi koondavaks üksuseks loetakse Eesti naisseltsi Tallinna juhatuse ellukutsutud üksust Lindade kompanii nime all. Peagi tekkisid sarnased naisüksused üle Eesti.

Iseseisva organisatsiooni väljakujunemisest võib rääkida alates 1927. aasta suvest ning juba sama aasta septembris loodi Kaitseliidu ülema käskkirjaga eriorganisatsioon Naiskodukaitse. Loomise hetkel kuulus sinna umbes 3000 naist ning kui punavõimud organisatsiooni 1940. aastal likvideerisid, oli seal juba üle 16 000 liikme.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles