Pangaklientidele tuleb euro rahulikult

Katrin Talihärm
, Eesti Pangaliidu tegevdirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Talihärm.
Katrin Talihärm. Foto: Peeter Langovits

Järgmise aasta 1. jaanuari saabudes vahetub Eestis käibelolev raha – 1992. aasta juunist käibinud krooni asemele tuleb euro. Kuna raharingluse toimimisel täidavad pangad tähtsat rolli, on kindlasti oluline teada, mida sellele üleminek pangaklientidele tähendab.

Kõigepealt tuleb öelda, et neile on üleminek tehtud lihtsaks. Need, kes hoiavad raha kontol, ei varu suuri summasid sularaha koju ning maksavad igapäevaselt pangakaardiga,   euro tulekuks erilisi ettevalmistusi tegema ei pea.

Juhul kui kellelgi on kodus suurem kogus Eesti sente, saab ta need alates oktoobrist mündikampaania käigus teenustasuta oma pangakontole panna. Sama pangaskäiguga saab kontole panna paberraha, juhul kui suuremat summat kodus hoitakse.

Kontol olevad kroonid vahetab pank 1. jaanuaril juba ise teenustasuta ja keskkursiga     eurodesse. Need, kes eelistavad sularaha, saavad alates 1. detsembrist pankades kroone teenustasuta ja ametliku kursiga eurodeks vahetada. Ametliku kursi kohaselt saab ühe euro 15,6466 krooni eest ning see ei muutu enam kunagi – oma kinnituse andsid kursile 13. juulil 2010 Euroopa Liidu riikide valitsus- ja rahandusjuhid.

Kliendid ei pea minema panka, et muuta oma laenu-, pangakaardi- või teisi lepinguid. Euro kasutuselevõtt ei mõjuta lepingute ega muude juriidiliste dokumentide järjepidevust ja nende tingimusi ega vabasta võetud kohustuste täitmisest. Samuti ei anna see õigust kehtivat dokumenti ühepoolselt muuta või lõpetada.

See puudutab ka intresse: näiteks kui on sõlmitud kroonihoius, mille aastaintress on neli protsenti, arvutatakse hoiusesumma küll eurodesse, kuid intress jääb lepingu lõppemiseni endiseks. Kroonilaenude tagasimaksmine hakkab toimuma    eurodes – laenusummad arvutatavad pangad tasuta ümber ametliku kursi järgi.

Alates 1. jaanuarist on makseid võimalik teha vaid eurodes. Hoiustel olev raha arvutatakse samuti ametliku kursiga ning tasuta euro­desse ja kõik pangaülekandedki hakkavad toimuma eurodes.

31. detsembril 2010 on pankades tavaline arvelduspäev, mis tähendab, et ka pärastlõunal saab veel pankadevahelisi makseid teha.

Kroonilt eurole ümberlülitumisel on pangasüsteemid – internetipank, makseautomaadid, teleteenused, telefonipank, mobiilipank – osaliselt suletud. Teenused hakkavad samm-sammult taastuma 1. jaanuaril – esimeste seas on näiteks internetipangas võimalik vaadata kontojääki eurodes ning algatada pangasisesed maksed.

Et vältida pangasüsteemide ülekoormust, on soovitatav mitte kohe aasta esimestel tundidel uudishimust oma internetipanka siseneda, vaid teha seda, kui on tõesti vajadus. Niipalju raha, kui teil oli pangakontol kroonides, hakkab ametliku kursi järgi olema ka eurodes. Näiteks 12 000 krooni suurune hoius muutub 766,94euroseks.

Kõik Eesti ligi 25 000 kaarditerminali ja kassasüsteemi vajavad euro tulekul ümberseadistamist, kuid tõrked kaardimaksetes peaksid olema minimaalsed. Samas on võimalik, et kõik kaarditerminalid ei ole kohe pärast keskööd valmis eurotehinguid tegema.

Enne kaarditšeki allkirjastamist või PIN-koodi sisestamist soovitame veenduda, et eurodes näidatud summa on õige. Näiteks kui terminali ekraanil on summad 78 krooni ning 4,99  eurot, veenduge, et teilt ei küsita kinnitust 78eurosele tehingule. Oma meelerahu säilitamiseks tasub hoida alles kaardimaksekviitung.

Alates €-päevast väljastavad sularahaautomaadid ainult      eurosid. Kuna sularahaautomaatide kaudu lastakse ringlusse hinnanguliselt 80 protsenti eurokupüüridest, on tegemist väga suure logistilise väljakutsega nii pankadele kui sularahakeskusele. Sellegipoolest on võetud eesmärk täita eurodega kõik ligi 1000 automaati hiljemalt 48 tunni jooksul.

Kui automaati ei ole jõutud eurorahatähti veel viia, automaat sularaha ajutiselt ei väljasta. Olenevalt masina tüübist saab automaadist uue aasta esimestel nädalatel 5-, 10- ja 20euroseid kupüüre, 10–20% automaatidest väljastab ka 50euroseid. Lisaks tuleb eurosularaha käibele pangakontorite, Eesti Posti kontorite ja jaekaubanduse kaudu.

Pangaliit ja pangad annavad lähikuudel ohtralt detailsemat infot eurole ülemineku kohta. Selge on aga, et see on kõige lihtsam pangakaarti kasutavatel klientidel, sest nende raha on alati õiges vääringus. Piisab ühest pangakontori külastusest, et panna kontole kodus olevad mündid ja sularaha – soovitatav on seda teha enne detsembrit.

Üheski järjekorras pole vaja seista – krooni saab euroks vahetada igavesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles