Hispaania hävitajad lendavad üle Eesti linnade

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-15C hävitaja.
F-15C hävitaja. Foto: Raigo Pajula / Postimees / Scanpix

Kui ilm lubab, teevad Ämaris baseeruvad Hispaania hävitajad eeloleval pühapäeval üle mitme Eesti linna madallennu.

Eesti Vabariigi 97. aastapäeva tähistamiseks 24. veebruaril planeeritud Hispaania hävitajate lend üle Eesti

linnade jäi ilmastikuolude tõttu ära. Sünoptikute sõnul tõotab eelolev pühapäev head lennuilma.

Plaani kohaselt lendavad hävitajad üle Eesti linnade 1000 jala ehk veidi enam kui 300 meetri kõrgusel keskpäeva

paiku. Kella 12.40 ajal peaksid hävitajad olema Otepää kohal. Ilmaolude tõttu võib mõni ülelend ära jääda ning ajakava võib muutuda.

Hispaania hävitajad Eurofighter moodustavad praegu Ämari lennubaasis paikneva NATO õhuturbe üksuse. Hispaania õhuvägi võttis Balti riikide õhuturbe sakslastelt üle 1. jaanuaril. Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvavad lisaks Ämaris baseeruvatele Hispaania hävitajatele ka Šiauliais  baseeruvad Itaalia hävitajad Eurofighter ning Poola hävitajad MiG-29 ning Poolas Malborki lennubaasis paiknevad Belgia hävitajad F-16.

Nii hispaanlaste kui ka itaallaste relvastuses olev Eurofighter Typhoon on üks maailma moodsamaid

lahingulennukeid. See on kahe mootoriga mitmefunktsiooniline hävitaja, mis tähendab, et võib täita hävitaja, ründelennuki, vaatlus- ja luurelennuki ülesandeid.

Lennuki relvastusesse kuulub suur valik mitmesuguseid õhk-õhk ja õhk-maa relvi: suurtükk, reaktiivmürsud, juhitavad raketid, pommid ja muu. Praegu kuulub Briti, Saksa, Itaalia, Hispaania, Austria ja Saudi Araabia õhujõudude relvastusesse. Ka Omaan on lennukeid  tellinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles