Tülikaks muutunud koolidirektor vallandati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miia Pallase.
Miia Pallase. Foto: Ülle Kübarsepp / Valgamaalane

Pühajärve põhikool sai küll Otepää vallavalitsuselt sellel sügisel loa avada esimene klass, kuid rõõmu varjutab äkiline teade kooli direktori vallandamisest.

Kui esmaspäeval sai avalikkusele teatavaks, et Otepää vallavalitsus enam Pühajärve põhikooli direktori Miia Pallase teeneid ei vaja, siis vallandunud küsimärkide rahele polnud ka veel kolmapäevaks kuigivõrd vastuseid tulnud.

Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuhi Monika Otrokova väljastatud teade paraku juhtunu kohta eriti laialdast teavet ei anna. «Miia Pallasele on tehtud käskkirjaga hoiatus. Tööleping on lõpetatud 13.09.2010.»

Hiljem lisas Otrokova, et töölepingud on oma olemuselt konfidentsiaalsed ning avalikustamisele võib kuuluda vaid töölepingu sõlmimise ja lõpetamise fakt. «Miia Pallase tööleping on lõpetatud TLS § 88 lõige 1, punkt 3 alusel. Kuna erakorralise töölepingu ülesütlemise vaidlustamise tähtaeg ei ole veel möödunud, siis saaks tööandja ülesütlemise põhjuseid detailsemalt kirjeldada üksnes töötaja nõusolekul.»

Selgitusi ei anta

Küll aga loodavad ja ootavad selgitusi nii Pühajärve põhikooli õpilaste pered kui ka kooli personal. Küsimusele, kas koolipere ja õpilaste lähedased juhtunu kohta lähemat selgitust ei väärigi, vallavanem Aare Matt vastama soostunud pole. Kilbina on vastavasisuliste päringute peale tulnud ikka teade konfidentsiaalsusest.

Kui kesksuvel kaotas oma töökoha Otepää valla SA Otepää Tervisekeskus töötaja ja volikogu opositsiooni liige Helle Kuldmaa, selgitustega nii kitsid poldud: põhjendusena toodi välja majanduslikud kaalutlused. Vastused olid ka tol korral napid, ent siiski sai avalikkus vähemalt teada vallapoolse ametliku versiooni.

Ent praegune salastatud olukord jätab mulje, et Pallase, kes kuulub ühtlasi volikogu opositsiooni ridadesse, võib olla korda saatnud midagi nii ennekuulmatut, et sellest ei sobigi rääkida, isegi vihjamisi mitte.

Nii saigi kolmapäeval vallavanemale saadetud muu hulgas küsimus: «Kas Pallase on tööl viibinud ebakainena, ahistanud õpilasi ja õpetajaid või teinud midagi taolist vääritut, mis kujutab kooliperele tõsist ohtu?»

Vallavanem ei vastanud ka sellele küsimusele, kogu esitatud laiem ja selgitavam küsimustik põrkus taas ühe sõna taha: konfidentsiaalsus.

Toimunust siiani šokis olev Pallase on ka ise nõutu. «Ootasin vähemalt mingitki selgitavat diskussiooni nii suvel tehtud hoiatusele kui ka töölepingu äkilisele lõpetamisele. Olen pedagoogina 35 aastat töötanud, kuid ei olnud selle suveni ühtegi karistust saanud ega sellist alatut käitumist varem kogenud.»

Näiliselt kõik korras

Vaatamata sellele, et direktori kabinet tühjana seisab, ruttavad lapsed endiselt kooli ja toimuvad tunnid. Näiliselt on kõik korras. «Tugeval järjel olev kool peab vajadusel direktorita vastu mitu aastat. Meie kool on tänu Miiale tugev ja jätkusuutlik,» oli anonüümsust palunud pedagoog kurbloolisusele vaatamata siiski optimistlik.

«Kooli seintel ripuvad lugematud tänukirjad koolis tehtava tubli töö eest. Kiituskirjad on ka muu hulgas Otepää vallavalitsuselt. Kuidas nüüd nii tubli kooli direktor ei kõlba enam kuhugi?» oli mitmekordne vanaema Aili Naruski, kelle üks lapselaps sellel sügisel Pühajärve koolis esimesse klassi astus, ebameeldivalt üllatunud.

Naruskite peres ootab kooliminemist veel kaks põnni, kes loodeti samasse õppeasutusse panna. Ent tormiliseks ja pingerohkeks kujunenud juulipäevad andsid ka teistele lastevanematele üsna ühemõttelise hoiatussignaali: kui ühel sügisel ei avata esimest klassi, siis järgmisel võib-­olla ei avata enam ka kooliust.

Perekond Naruski jõuline avalik arvamusavaldus 10. juuli Valgamaalases vallandaski tõsise arutelu Pühajärve kooli edaspidise saatuse suhtes. Naruskite pahameele pälvisid vallavanem Matt ja praegune abivallavanem Merlin Müür külastuste eest, mida tehti esimesse klassi minevate laste peredesse.

Ajalehe veergudel said tookord sõna nii vallavalitsuse esindajad, lastevanemad kui koolidirektor Pallase. Omavaheline dialoog jätkus rahulikumas õhkkonnas, mille tulemusena anti seitsmele lapsele siiski võimalus Pühajärve põhikooli esimesse klassi astuda.

Usaldusväärne kool

«Loogiline ja ootuspärane samm oli see, et koolile keerulisel ajal kutsus direktor keset suve kokku hoolekogu ja hiljem lastevanemate koosoleku, et inimesi olukorrast informeerida. Kui ta poleks seda teinud, oleks ta olnud halb direktor ja poliitik. Nendest paarist koosolekust, millest osa võtsin, õhkus kogukonna üksmeelt. Inimesed, külade elanikud, avaldasid selgelt Miiale toetust,» kommenteeris Pühajärve kooli vilistlane Peep Peterson.

«Esimesel septembril, kui perega lapselapse kooli viisime, tundus kõik nii ilus ja pingevaba olevat. Ilusad peokõned ja armsalt toimekad lapsed – midagi ei viidanud sellele, mis nüüd juhtus,» meenutas Naruski.

«Mul on väga kahju, et see kaunis mälestus porri tallati. Lootsime salamisi, et meie kool vähemalt aastaks rahule jäetakse,» ei varjanud ta pahameelt.

«Olen Pühajärvel elanud kogu oma elu. Täna töötan küll põhiliselt mujal, kuid kuulun ikka siia. Pühajärve põliselanikud olid ka minu vanemad ja vanavanemad. See kool on vana, minu emagi õppis siin, hiljem töötas ta samas koolis pikki aastaid õpetajana. Oli iseenesest mõistetav, et panin ka oma lapsed siia õppima. Ja olen siiani oma valikuga väga rahul,» kinnitas Peterson.

Karistus kooli kaitsmise eest?

Kuna vallavalitsusest Pallase töölepingu lõpetamisega seoses põhjendusi ei tule ja koolidirektorgi süüdistustest selget sotti saanud pole, jääbki igaühel voli erinevatel teemadel spekuleerida.

«Vallandamine kui karistus Miia Pallasele, et ta oma kooli eest seisab? Põhjendus, et direktor lõhestab kogukonda, ei vasta tõele. Oma kogukonda kaitseb ja hoiab koos ta väga hästi. Mulle isiklikult mõjub vallavanema otsus selgelt ühese märgina külale: võtame teilt juhi ära! Meie teame paremini, mis teile sobib. Sellega ei saa kuidagi nõus olla!» on Peterson resoluutne.

«Jutt, et lapsi jääb koolis vähemaks? See on habemega jutt. Seda on varemgi räägitud. Seitsmekümnendatel oli samuti Pühajärve kooli kaotamine päevakorral. Lapsi oli tookord koolis 80 ringis. Ei mäleta enam, kes oli see «keegi», kes arvas, et oleks mõistlik liita Pühajärve kool Otepää keskkooliga,» meenutas Pühajärve kooli vilistlane endisaegseid pöördelisi hetki.

Petersoni sõnul pidas tollane koolidirektor Manivalde Kutsar maha kõva võitluse ja saavutas kooli püsimajäämise. «Olin siis väike koolijüts, aga mäletan selgesti, kuidas vanemad olid vägagi häiritud sellest plaanist. Väikse poisina oli mul tõsine hirm: mis saab siis, kui peangi minema suurde kooli?»

«Tänu direktor Kutsarile ja ka teiste õpetajate vastupidavusele jäi kool alles. Ja direktorit ei ka vallandatud,» tõdes Peterson. «Seetõttu on väga ülekohtune, et praegune vallavalitsus just seda teed läks.»

....................................

Kommentaar

Kalle Vister, Valga maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna haridus- ja kultuuritalituse juhataja

«Pühajärve põhikooli direktori Miia Pallase vallandamine tuli üllatusena, sest siiani pole selle kooli aadressil meil ühtegi etteheidet. Nii õpetajad kui õpilased on silma paistnud heade tulemuste poolest. Ka õppeasutuse juhtimisele pole meil midagi ette heita.
Tegemist on suurepäraselt toimiva kooliga, mis ka vabariigi presidendilt saanud austava tiitli «Eesti kaunis kool 2007». Taoline tunnustus annab märku, et tegemist on tubli ja edasipüüdliku õppeasutusega.»

Copy

Märksõnad

Tagasi üles