Puitpakendis võib peituda kahjur

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasia siku elutsükkel kestab sõltuvalt kliimast üks kuni kaks aastat. Kahjuri valmik on must, valgete laikudega kuni 35 mm pikkune, pikkade tundlatega mardikas.
Aasia siku elutsükkel kestab sõltuvalt kliimast üks kuni kaks aastat. Kahjuri valmik on must, valgete laikudega kuni 35 mm pikkune, pikkade tundlatega mardikas. Foto: Põllumajandusamet

Põllumajandusamet tuvastas piirikontrolli käigus Hiinast Eestisse toodud kivimite puidust pakkematerjalist esmakordselt ohtliku lehtpuude kahjustaja aasia siku.

Aasia sikk (Anoplophora glabripennis) on putukkahjur, kes kujutab endast tõsist ohtu ka Eesti loodusele, kahjustades igas vanuses lehtpuid. Aasia siku kuni viie sentimeetri pikkune vastne närib puitu sügavaid käike, mille tulemusena kasvav puu hävineb.

Rahvusvahelises kaubavahetuses kasutatakse pakkematerjali, milles peituvad elusad kahjustajad võivad levida loodusesse. Kõige enam on elusaid kahjustajaid tuvastatud pakkematerjalist, millega transporditakse Hiinast näiteks kive, keraamikat, keraamilisi plaate, aiamööblit, autosid, metalli-, klaasi- ja elektroonikakaupu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles